Prokuratura podjęła pięć śledztw w sprawie finansów OPZZ

[2019-07-10 12:48:10]

Na początku czerwca bieżącego roku Prokuratura Rejonowa Warszawa Śródmieście-Północ podjęła pięć śledztw dotyczących nieprawidłowości finansowych w centrali Ogólnopolskiego Porozumienia Związków Zawodowych. Cztery z nich dotyczą przywłaszczenia środków finansowych przekazanych OPZZ przez Radę Dialogu Społecznego i wydatkowanych na cele niezwiązane z projektami RDS w latach 2015-2018. Chodzi tutaj o kwotę przekraczającą 1,4 mln zł. Śledztwo jest prowadzone w oparciu o art. 284 Kodeksu Karnego, co oznacza, że w razie postawienia zarzutów winnemu grozi do 3 lat więzienia.

Piąte postępowanie dotyczy doprowadzenia do niekorzystnego rozporządzenia mieniem Rady OPZZ Województwa Mazowieckiego w kwocie ponad 50 tys. zł. Ta druga sprawa dotyczy okresu 2015-1018, gdy przewodniczącym Rady był Jerzy Wiśniewski. Chodziło o mechanizm, zgodnie z którym Konfederacja Pracy przekazywała Radzie Mazowieckiej składkę wspierającą wysokości 2-2,5 tys. zł miesięcznie, a potem Rada przelewała na prywatne konto przewodniczącego Konfederacji Pracy, Michała Lewandowskiego 1,5 tys. zł. Prokuratura mówi w tym kontekście o wprowadzaniu w błąd przedstawicieli Rady OPZZ Mazowsze i pobieraniu nienależnego wynagrodzenia. Śledztwo jest prowadzone w oparciu o art. 286 Kodeksu Karnego, co oznacza, że w razie postawienia zarzutów winnemu grozi od 6 miesięcy do 8 lat więzienia.

W pierwszych czterech śledztwach chodzi więc o marnotrawienie środków publicznych, w piątym o marnotrawienie składek związkowych. W uzasadnieniu podjęcia śledztwa prokuratura napisała o „uzasadnionym podejrzeniu popełnienia przestępstwa”.

Piotr Szumlewicz

150. ROCZNICA URODZIN – RÓŻA LUKSEMBURG NA DZIŚ
ZOOM
3 marca (środa), godz. 18.30

3 marca:

321 - Cesarz rzymski Konstantyn I Wielki wydał edykt wprowadzający niedzielny odpoczynek dla wszystkich kategorii pracowników z wyjątkiem rolników.

1846 - Wojska austriackie zdławiły powstanie krakowskie.

1896 - Około 110 górników zginęło w pożarze w kopalni "Kleofas" w Katowicach.

1917 - W Rosji wybuchła rewolucja lutowa.

1919 - Początek strajku 30 tysięcy górników i hutników górnośląskich; postulaty wycofania Grenzschutzu i wprowadzenia Czerwonej Gwardii.

1924 - Urodził się Tomiichi Murayama, w latach 1994-96 premier Japonii z ramienia Japońskiej Partii Socjalistycznej (Nihon Shakai-to).

1927 - Urodził się Pierre Aubert, polityk Szwajcarskiej Partii Socjaldemokratycznej. Dwukrotnie sprawował rotacyjne przewodnictwo Rady Związkowej (równoznaczne ze stanowiskiem prezydenta Szwajcarii) - w 1983 i 1987.

1934 - We Lwowie urodził się Jacek Kuroń.

1937 - Polskie władze sanacyjne zamknęły jednolitofrontowy "Dziennik Popularny".

1977 - Polska ratyfikowała Międzynarodowe Pakty Praw Człowieka.

1991 - W Los Angeles biali policjanci brutalnie pobili czarnoskórego taksówkarza Rodneya Kinga. Funkcjonariusze oskarżeni o nadużycie siły zostali uniewinnieni, co doprowadziło do wybuchu agresji i największych zamieszek na tle rasistowskim w USA w XX wieku.

1996 - Zmarła Marguerite Duras, francuska pisarka. W czasie wojny wstąpiła do Francuskiej Partii Komunistycznej, z której wydalono ją w 1955.