Główne partie lewicowe zapowiadają wspólne listy wyborcze

[2019-07-19 12:57:00]

Liderzy największych partii centrolewicowych i lewicowych rozpoczęli w czwartek rozmowy, których celem jest wystawienie wspólnej listy w jesiennych wyborach parlamentarnych. W rozmowach wzięli udział przedstawiciele zwaśnionych do tej pory Sojuszu Lewicy Demokratycznej (Włodzimierz Czarzasty), Wiosny (Robert Biedroń) i Razem (Adrian Zandberg). Przedstawiciele wszystkich ugrupować zapowiedzieli po spotkaniu, że współpraca i dyskusje nad szczegółami będą kontynuowane.

Podczas piątkowej konferencji prasowej ujawniono, że nowy blok wystartuje w wyborach pod nazwą Lewica. Dogadaliśmy się po to, by wygrać z PiS-em. Chcemy przedstawić wizję lewicową Polkom i Polakom. Zapraszamy do współpracy wszystkie lewicowe partie, stowarzyszenia, organizacje kobiece, fundacje i ruchy miejskie, które będą chciały z nami współpracować - mówił podczas konferencji Czarzasty. Zrobiliśmy potężny krok naprzód. Od dzisiaj ruszamy z konkretnym pracami. Jutro powołujemy wspólny sztab. Tak, jak wszyscy tutaj stoimy, chcemy jednego, chcemy zbudować w Polsce państwo dobrobytu - dodał Zandberg.

Do porozumienia doszło po tym, jak szef PO Grzegorz Schetyna wykluczył w ostatnich dniach dalszą obecność SLD i PSL w ramach Koalicji Obywatelskiej skupionej wokół Platformy Obywatelskiej.

W wydanym wczoraj komunikacie prasowym, Partia Zieloni także wyraziła zainteresowanie potencjalnym przyłączeniem się do tworzącej się koalicji lewicy, zastrzegając jednak, że nie wyklucza pozostania podmiotem Koalicji Obywatelskiej.

Krzysztof Kobrzak

150. ROCZNICA URODZIN – RÓŻA LUKSEMBURG NA DZIŚ
ZOOM
3 marca (środa), godz. 18.30

3 marca:

321 - Cesarz rzymski Konstantyn I Wielki wydał edykt wprowadzający niedzielny odpoczynek dla wszystkich kategorii pracowników z wyjątkiem rolników.

1846 - Wojska austriackie zdławiły powstanie krakowskie.

1896 - Około 110 górników zginęło w pożarze w kopalni "Kleofas" w Katowicach.

1917 - W Rosji wybuchła rewolucja lutowa.

1919 - Początek strajku 30 tysięcy górników i hutników górnośląskich; postulaty wycofania Grenzschutzu i wprowadzenia Czerwonej Gwardii.

1924 - Urodził się Tomiichi Murayama, w latach 1994-96 premier Japonii z ramienia Japońskiej Partii Socjalistycznej (Nihon Shakai-to).

1927 - Urodził się Pierre Aubert, polityk Szwajcarskiej Partii Socjaldemokratycznej. Dwukrotnie sprawował rotacyjne przewodnictwo Rady Związkowej (równoznaczne ze stanowiskiem prezydenta Szwajcarii) - w 1983 i 1987.

1934 - We Lwowie urodził się Jacek Kuroń.

1937 - Polskie władze sanacyjne zamknęły jednolitofrontowy "Dziennik Popularny".

1977 - Polska ratyfikowała Międzynarodowe Pakty Praw Człowieka.

1991 - W Los Angeles biali policjanci brutalnie pobili czarnoskórego taksówkarza Rodneya Kinga. Funkcjonariusze oskarżeni o nadużycie siły zostali uniewinnieni, co doprowadziło do wybuchu agresji i największych zamieszek na tle rasistowskim w USA w XX wieku.

1996 - Zmarła Marguerite Duras, francuska pisarka. W czasie wojny wstąpiła do Francuskiej Partii Komunistycznej, z której wydalono ją w 1955.