SLD, Wiosna i Razem wystartują w wyborach jako KW Lewica

[2019-08-05 19:46:53]

W zbliżających się wyborach parlamentarnych centrolewica nie weźmie udziału jako koalicja partii politycznych, lecz jako partyjny komitet wyborczy oparty na SLD. Dzięki temu wystarczy jej zdobycie 5 proc. głosów, żeby dostać się do Sejmu.

W zbliżających się wyborach do parlamentu wystartujemy jako Komitet Wyborczy Lewica. Bazą organizacyjno-prawną tego startu będzie struktura SLD. Siłą naszej koalicji jest nasza wielobarwność – powiedział Adrian Zandberg, lider Partii Razem na konferencji prasowej pod warszawskim pomnikiem Ignacego Daszyńskiego.

Jest taki moment, kiedy nie wystarczy być liderem swojej partii. To liderostwo czasami musi być wspólnie zarządzone, bo tworzymy koalicję, grupę partii, stowarzyszeń, które wspólnie podejmują decyzje. Nie wszystkie decyzje możemy podejmować samodzielnie, bo teraz już jesteśmy ekipą, drużyną – stwierdził przewodniczący SLD Włodzimierz Czarzasty.

Siłą lewicy jest jej różnorodność. Jesteśmy silni, bo jesteśmy różni, jesteśmy starsi i młodsi, jest wśród nas wielu działaczy i wiele działaczek, jesteśmy z mniejszych miejscowości i wielkich miasta, ale to, co nas łączy, to to, co było bliskie Ignacemu Daszyńskiemu – przekonanie, że Polska może być krajem sprawiedliwym społecznie – przekonywał Zandberg.

Szefem sztabu Lewicy został Robert Biedroń, który sam nie wystartuje w wyborach. Nadal nie wiadomo jaki będzie ostateczny kształt list wyborczych Lewicy. Wiadomo jednak, że dołączyli do niej przedstawiciele Unii Pracy, PPS, Twojego Ruchu, Inicjatywy Feministycznej, Kongresu Świeckości oraz stowarzyszenia „Ordynacka”.

„Jedynki” zostaną zaprezentowane na kolejnej konferencji, gdy już wszystko będzie ustalone – zapowiedziała nowa rzeczniczka sztabu Lewicy Anna Maria Żukowska.

wch

150. ROCZNICA URODZIN – RÓŻA LUKSEMBURG NA DZIŚ
ZOOM
3 marca (środa), godz. 18.30

3 marca:

321 - Cesarz rzymski Konstantyn I Wielki wydał edykt wprowadzający niedzielny odpoczynek dla wszystkich kategorii pracowników z wyjątkiem rolników.

1846 - Wojska austriackie zdławiły powstanie krakowskie.

1896 - Około 110 górników zginęło w pożarze w kopalni "Kleofas" w Katowicach.

1917 - W Rosji wybuchła rewolucja lutowa.

1919 - Początek strajku 30 tysięcy górników i hutników górnośląskich; postulaty wycofania Grenzschutzu i wprowadzenia Czerwonej Gwardii.

1924 - Urodził się Tomiichi Murayama, w latach 1994-96 premier Japonii z ramienia Japońskiej Partii Socjalistycznej (Nihon Shakai-to).

1927 - Urodził się Pierre Aubert, polityk Szwajcarskiej Partii Socjaldemokratycznej. Dwukrotnie sprawował rotacyjne przewodnictwo Rady Związkowej (równoznaczne ze stanowiskiem prezydenta Szwajcarii) - w 1983 i 1987.

1934 - We Lwowie urodził się Jacek Kuroń.

1937 - Polskie władze sanacyjne zamknęły jednolitofrontowy "Dziennik Popularny".

1977 - Polska ratyfikowała Międzynarodowe Pakty Praw Człowieka.

1991 - W Los Angeles biali policjanci brutalnie pobili czarnoskórego taksówkarza Rodneya Kinga. Funkcjonariusze oskarżeni o nadużycie siły zostali uniewinnieni, co doprowadziło do wybuchu agresji i największych zamieszek na tle rasistowskim w USA w XX wieku.

1996 - Zmarła Marguerite Duras, francuska pisarka. W czasie wojny wstąpiła do Francuskiej Partii Komunistycznej, z której wydalono ją w 1955.