Związkowa Alternatywa domaga się wyższych płac za pracę w niedziele i święta

[2019-08-12 15:00:54]

Związek Zawodowy Związkowa Alternatywa przedstawił stanowisko, w którym przypomina o swoim postulacie obligatoryjnego wprowadzenia znacznie wyższych płac za pracę w niedziele i święta niż za pracę w dni powszednie.

Związkowcy wskazują na luki obecnie obowiązujących przepisów i niespójności ustawy o handlu w niedzielę. „Rząd Prawa i Sprawiedliwości lekceważy setki tysięcy pracowników wykonujących swoje obowiązki w niedziele i święta. Odrębne regulacje zostały przyjęte jedynie dla handlu i w praktyce często wcale nie są one korzystne dla świata pracy. W niedziele i święta wciąż otwartych jest mnóstwo małych sklepów, w których praca jest szczególnie ciężka i niskopłatna, a prawo pracy jest łamane na masową skalę. Jednocześnie pracownicy dużych placówek handlowych ciężej i dłużej pracują w piątki i soboty, nie otrzymując za swoją pracę dodatkowego wynagrodzenia – czytamy w dokumencie podpisanym przez przewodniczącego związku, Piotra Szumlewicza.

Związkowa Alternatywa domaga się korzystnych płacowo regulacji, które dotyczyłyby wszystkich branż. „Opowiadamy się za 2,5 razy wyższymi wynagrodzeniami za każdą pracę w niedziele i święta, niezależnie od branży i regionu. Nowe rozwiązania dotyczyłyby między innymi handlu, gastronomii, ochrony energetyki, policji, wojska, służby zdrowia czy transportu. Dla wielu pracowników, którzy pracują w niedziele i święta, byłby to znaczący wzrost zarobków”. Związkowcy wskazują, że takie rozwiązanie byłoby bodźcem dla całego rynku pracy na rzecz wyższych płac oraz mogłoby ułatwić wielu osobom łączenie obowiązków zawodowych i rodzinnych, ponieważ praca w niedziele dawałaby możliwość wypracowania godnych zarobków w krótszym czasie niż dotychczas. Autorzy stanowiska podkreślają też, że „wyższe stawki dotyczyłyby tak umów etatowych, jak i umów cywilno-prawnych”.

Związkowcy apelują jednocześnie o wprowadzanie wyższych płac za pracę w niedziele i święta przez poszczególne firmy. „Póki rozwiązanie to nie jest przyjęte przez władze centralne, apelujemy do odpowiedzialnych pracodawców o włączenie dobrych praktyk do swoich firm i podniesienie stawek za prace w niedziele”. Związkowa Alternatywa zadeklarowała też, że liczy na wsparcie jej postulatu przez część kandydatów w kampanii wyborczej.

AM

Media i manipulacja
Wrocław, Przejście Garncarskie 2
29.01.2020
Praca: przekleństwo, przywilej, konieczność czy koniec pracy?
Warszawa, Centrum Konferencyjne Kopernika, ul. Kopernika 30
25 stycznia (sobota), godz. 10.00-16.30
Warszawa Róży Luksemburg. Spacer w 101. rocznicę śmierci Róży
Warszawa, pl. Konstytucji
19 stycznia (niedziela), godz. 11.00

20 stycznia:

1801 - Urodził się Jan Czyński, socjalista, demokrata (fourierysta), zwolennik zakładania wolnych zrzeszeń przez robotników, rzecznik emancypacji mieszczaństwa, autor pojęcia "Polacy wyznania mojżeszowego".

1859 - Zmarła Bettina von Arnim, niemiecka pisarka. Występowała na rzecz zniesienia ucisku Polaków, emancypacji kobiet i szerzenia oświaty wśród ludu.

1892 - Urodził się Bronisław Taraszkiewicz, białoruski działacz polityczny, filolog; 1922–27 poseł na Sejm RP, 1925–27 przewodn. lewicowej "Hromady", od 1925 w KP Zach. Białorusi, więziony; od 1933 w ZSRR, 1937 aresztowany i stracony.

1943 - Urodził się Armando Guebuza, polityk mozambijski, działacz lewicowej partii FRELIMO; od 2005 prezydent Mozambiku.

1949 - Urodził się Göran Persson, w latach 1996-2006 premier Szwecji i lider Socjaldemokratycznej Partii Robotniczej (SAP).

1973 - W wyniku zamachu zginął Amilcar Cabral, jeden z przywódców ruchu wyzwoleńczego w Gwinei-Bissau, założyciel i sekretarz generalny lewicowej PAIGC.

1996 - Na terenach Autonomii Palestyńskiej zostały przeprowadzone wybory. Prezydentem został Jaser Arafat.

2009 - Na Gwadelupie wybuchły rozruchy społeczne.