14% poparcia dla lewicy, spadek poparcia dla KO (sondaż)

[2019-09-05 14:37:28]

Spadające poparcie dla Koalicji Obywatelskiej może oznaczać postępującą dezorientację wyborców poczynaniami kluczowego jej elementu, jakim jest Platforma Obywatelska i jej lider - Grzegorz Schetyna. Głosząc i działając sprzecznie, we wszystkich kierunkach na raz, wyborcy nie wiedzą, czego oczekiwać od drugiej największej formacji politycznej w kraju. Zyskuje na tym powoli lewica, do której wyborców powoli dołączają coraz liczniej byli wyborcy Koalicji Europejskiej, pogubieni w deklaracjach jej liderów. Nieoczekiwanie, próbując zahamować odpływ wyborców, Koalicja Obywatelska przedstawiła jako swoją kandydatkę na premiera Małgorzatę Kidawę-Błońską. Można to posunięcie rozumieć jako próbę zahamowania odpływu lub budowę poparcia wśród elektoratu kobiecego.

tr
Najnowszy sondaż IBRiS potwierdza wcześniej zarysowane już tendencje m.in. w sondażach CBOS i Social Changes, objawiające się znacznym spadkiem poparcia dla Koalicji Obywatelskiej, tworzonej głównie przez Platformę Obywatelską i jej sojuszników: Nowoczesną, Zielonych i Inicjatywę Polską. Poparcie dla tej koalicji spadło z poziomu 27-28% do 21-22%. W kontrze do tego, zyskuje poparcie komitet lewicowy SLD-Wiosna-Razem (KW SLD), dla którego wzrost poparcia jest powolny, lecz stały. Następuje tu wzrost z poziomu 12-13% do wyników bliższych 14%. W przypadku lidera sondaży, afery związane z marszałkiem Kuchcińskim, nie wpłynęły na znaczące zmiany w poparciu dla PiS. Podobnie jak inne sondaże (z wyjątkiem rządowego CBOS), sondaż IBRiS daje tej partii poparcie na poziomie co najmniej 41%. Do Sejmu może wejść również PSL wraz ze startującymi z jego list działaczami Kukiz'15, dla którego poparcie wynosi 5,7% i mieści się podobnie jak w większości sondaży w przedziale 5-6%. Dla nacjonalistyczno-korwinistycznej Konfederacji poparcie wynosi 4,8%, co oznacza, że ta formacja prawdopodobnie nie znajdzie się w nowym sejmie. Łączne poparcie dla pozostałych komitetów wynosi 3-4%, a 10% osób zdecydowanie chcących iść na wybory nie wie jeszcze, na kogo zagłosuje. Oczekiwana frekwencja (deklarujący zdecydowany udział w wyborach) wynosi 52%.

Tomasz Rysz

Solidarni z Rożawą! Stop ludobójstwu Kurdów!
Częstochowa, plac Biegańskiego
Częstochowa, 19 października (sobota), godz. 15.00
Ekologiczna Katastrofa: Wrocław – Polska – Europa - Świat
Wrocław, Tajne komplety, ksiegarnio-kawiarnia w Sukienicach, Przejście Garncarskie
24 października (czwartek), godz. 17.30-19.00

18 października:

1519 - Meksyk: Hiszpańscy konkwistadorzy dokonali masakry tysięcy nieuzbrojonych mieszkańców miasta Cholula.

1835 - Urodził się Bolesław Limanowski, nestor polskiego ruchu socjalistycznego, przewodniczący kongresu paryskiego, na którym powołano do życia PPS, zesłaniec syberyjski, senator, doktor honoris causa Uniwersytetu Warszawskiego.

1920 - Strajk polityczny w Warszawie i Lwowie zorganizowany przez PPS przeciwko ustanowieniu senatu.

1924 - Hjalmar Branting ze Szwedzkiej Socjaldemokratycznej Partii Robotniczej został po raz trzeci premierem Szwecji.

1961 - W Turynie została uchwalona Europejska Karta Społeczna.

1981 - Socjaldemokratyczny PASOK wygrał wybory parlamentarne w Grecji, zdobywając 48% głosów.

2007 - Była premier Pakistanu Benazir Bhutto wróciła do kraju po 8 latach wygnania. Tego samego dnia w podwójnym zamachu bombowym na jej konwój zginęło co najmniej 130 osób.