Robert Biedroń kandydatem parlamentarnej lewicy na prezydenta

[2020-01-10 22:37:06]

Robert Biedroń został nieoficjalnie wskazany jako kandydat na prezydenta parlamentarnej koalicji Sojuszu Lewicy Demokratycznej, Wiosny i Partii Lewica Razem. Oficjalnego poparcia udzieliła mu Rada Krajowa ostatniej z trzech wymienionych. Również szef SLD, Włodzimierz Czarzasty potwierdził, że Biedroń będzie wspólnym kandydatem lewicowej koalicji. Z zamówionego przez Lewicę sondażu wynika, że Biedroń może zyskać 12% poparcia, a więc wynik zbliżony do wyniku osiągniętego przez koalicję lewicy w ostatnich wyborach parlamentarnych. Jest to trzeci rezultat sondażowy, za 45% dla obecnego prezydenta Andrzeja Dudy i 23% dla kandydatki Koalicji Obywatelskiej Małgorzaty Kidawy-Błońskiej.

tr

20 stycznia:

1801 - Urodził się Jan Czyński, socjalista, demokrata (fourierysta), zwolennik zakładania wolnych zrzeszeń przez robotników, rzecznik emancypacji mieszczaństwa, autor pojęcia "Polacy wyznania mojżeszowego".

1859 - Zmarła Bettina von Arnim, niemiecka pisarka. Występowała na rzecz zniesienia ucisku Polaków, emancypacji kobiet i szerzenia oświaty wśród ludu.

1892 - Urodził się Bronisław Taraszkiewicz, białoruski działacz polityczny, filolog; 1922–27 poseł na Sejm RP, 1925–27 przewodn. lewicowej "Hromady", od 1925 w KP Zach. Białorusi, więziony; od 1933 w ZSRR, 1937 aresztowany i stracony.

1943 - Urodził się Armando Guebuza, polityk mozambijski, działacz lewicowej partii FRELIMO; od 2005 prezydent Mozambiku.

1949 - Urodził się Göran Persson, w latach 1996-2006 premier Szwecji i lider Socjaldemokratycznej Partii Robotniczej (SAP).

1973 - W wyniku zamachu zginął Amilcar Cabral, jeden z przywódców ruchu wyzwoleńczego w Gwinei-Bissau, założyciel i sekretarz generalny lewicowej PAIGC.

1996 - Na terenach Autonomii Palestyńskiej zostały przeprowadzone wybory. Prezydentem został Jaser Arafat.

2009 - Na Gwadelupie wybuchły rozruchy społeczne.