Włochy: Zwycięstwo i porażka centrolewicy

[2020-01-28 16:30:47]

Centrolewicowa koalicja zwyciężyła w wyborach w regionie Emilia-Romania, w północnej części kraju. Prezydentem regionu zostanie dotychczas zajmujący to stanowisko Stefano Bonaccini (na zdjęciu) z centrolewicowej Partii Demokratycznej (51,4 proc. głosów). Lucia Borgonzoni z prawicowej, populistycznej Ligi otrzymała 43,7 proc.

Z kolei w Kalabrii, w południowych Włoszech, prezydentem regionu zostanie Jole Santelli z prawicowej Forza Italia, którą popierały także inne ugrupowania centroprawicy, w tym Liga. Zdobywając około 55,4 proc. głosów. Santelli wygrała z kandydatem centrolewicy Filippo Callipo (30,2 proc.).

Sporym zaskoczeniem były słabe wyniki Ruchu Pięciu Gwiazd w obu regionach.

wch

Ojczyzna nienawiści
online
24 września (czwartek), godz. 18.00-20.00

27 września:

1900 - Zakończył obrady V Kongres II Międzynarodówki, który powołał Międzynarodowe Biuro Socjalistyczne. W skład Biura jako delegaci polscy weszli: B. A. Jędrzejowski z PPS, H. Diamand z PPSD, C. Wojnarowska z SDKPiL.

1908 - Urodziła się Michalina Tatarkówna-Majkowska, działaczka partii komunistycznych, posłanka na Sejm PRL, I sekretarz Komitetu Łódzkiego PZPR,

1936 - PPS, Bund i klasowe związki zawodowe wygrały wybory do Rady Miejskiej Łodzi.

1941 - W obozie koncentracyjnym w Oświęcimiu zginął Norbert Barlicki, członek władz PPS, prawnik, publicysta, współredaktor "Robotnika".

2009 - W wyborach parlamentarnych w Portugalii zwyciężyła Partia Socjalistyczna premiera José Sócratesa.