Koronawirus w Polsce i stan zagrożenia epidemicznego (akt. 03.05.2020)

[2020-03-15 12:22:31]

Od tygodnia czołówki mediów informacyjnych w Polsce zajmuje kwestia rozprzestrzeniającego się na terenie kraju koronawirusa COVID-19, dającego objawy podobne do grypy, ale dużo częściej wywołującego ciężką niewydolność oddechową i zapalenie płuc.

Z uwagi na szybko rosnącą liczbę osób z wykrytą obecnością tego wirusa, Rada Ministrów wydała rozporządzenie wprowadzające z dniem 14 marca stan zagrożenia epidemicznego na terenie całego kraju. Rozporządzenie wprowadza zakaz zgromadzeń publicznych wynoszących ponad 50 osób, nakaz zamknięcia barów i restauracji, kin, teatrów, basenów, klubów, muzeów, jak również ograniczenia w handlu na obszarze centrów handlowych. W kwestii rozwiązań mających ograniczyć rozpowszechnienie nowych przypadków epidemii, wprowadza się kontrole graniczne na granicach z krajami strefy Schengen, zakaz wjazdu obcokrajowców oraz kwarantannę - domową lub w ośrodkach specjalnych - dla obywateli polskich chcących wjechać do kraju. Przewiduje się również zakaz wywozu sprzętu medycznego oraz leków. Nieograniczony pozostaje wywóz i przywóz, odbywający się na zasadach międzynarodowej wymiany handlowej.

Już kilka dni wcześniej (w czwartek, 12 marca) zamknięto szkoły, uczelnie wyższe i biblioteki, obawiając się rozpowszechnienia wirusa w szczególności wśród najmłodszych osób.

Od środy, 1 kwietnia obowiązują nowe obostrzenia wprowadzone przez rząd w związku z epidemią koronawirusa. Jest to m.in. ograniczenie liczby osób w sklepach, zamknięcie zakładów fryzjerskich, a także - obowiązujący nieletnich do 18 roku życia - zakaz wychodzenia z domu bez opieki osoby dorosłej.

Do tej pory (niedziela, 3 maja) odnotowano w Polsce 13375 wykrytych przypadków zakażenia wirusem COVID-19, przy stwierdzeniu 664 zgonów. 3762 osób wyzdrowiało.

Tomasz Rysz, wch

4 lipca:

1919 - Urodził się Jan Strzelecki, socjolog, eseista, taternik. Redaktor pisma "Płomienie", autor głośnego manifestu "O socjalizmie humanistycznym".

1934 - Zmarła Maria Skłodowska-Curie, polska fizyk, chemik, dwukrotna laureatka Nagrody Nobla.

1938 - Zmarł Otto Bauer, austriacki polityk, ekonomista, socjolog. Jeden z teoretyków austromarksizmu.

1946 - Pogrom ludności żydowskiej w Kielcach. Zginęły 42 osoby.

1976 - Zmarł Antoni Słonimski, poeta, felietonista, dramatopisarz, satyryk, krytyk teatralny i działacz społeczny za młodu związany z PPS.

2006 - Robert Fico został premierem Słowacji.

2010 - Zmarł Rafał Górski, działacz związku zawodowego Inicjatywa Pracownicza oraz Federacji Anarchistycznej.