Bernie Sanders rezygnuje z dalszej walki o prezydenturę

[2020-04-08 20:27:40]

Bernie Sanders, socjaldemokratyczny kandydat w prawyborach Partii Demokratycznej oznajmił dziś, że wycofuje się z wyścigu o prezydenturę Stanów Zjednoczonych. Głównym tego powodem jest obecna sytuacja epidemiczna w Stanach Zjednoczonych, która uniemożliwia prowadzenie wyrównanej walki politycznej o głosy zwolenników i elektorów.

Tym samym, rezygnacja senatora Sandersa oznacza, że w jesiennych wyborach prezydenckich, z urzędującym prezydentem, Donaldem Trumpem, kandydatem Republikanów, zmierzy się były wiceprezydent Joe Biden.

Dopóki kandydatów w walce o nominację Partii Demokratycznej było kilku, Bernie Sanders pozostawał faworytem w wyścigu o nominację Partii Demokratycznej. Sytuację zmieniło wykruszanie się kolejnych kandydatów, jak Elisabeth Warren, Michael Bloomberg, Pete Buttigieg i inni, którzy swe głosy "przekazali" Joe Bidenowi. Spowodowało to utratę pierwszej pozycji przez Sandersa i coraz większą stratę w stosunku do Bidena. Wybory prezydenckie w Stanach Zjednoczonych mają się odbyć w listopadzie.

Tomasz Rysz

fot. fb Bernie Sanders

Ojczyzna nienawiści
online
24 września (czwartek), godz. 18.00-20.00

27 września:

1900 - Zakończył obrady V Kongres II Międzynarodówki, który powołał Międzynarodowe Biuro Socjalistyczne. W skład Biura jako delegaci polscy weszli: B. A. Jędrzejowski z PPS, H. Diamand z PPSD, C. Wojnarowska z SDKPiL.

1908 - Urodziła się Michalina Tatarkówna-Majkowska, działaczka partii komunistycznych, posłanka na Sejm PRL, I sekretarz Komitetu Łódzkiego PZPR,

1936 - PPS, Bund i klasowe związki zawodowe wygrały wybory do Rady Miejskiej Łodzi.

1941 - W obozie koncentracyjnym w Oświęcimiu zginął Norbert Barlicki, członek władz PPS, prawnik, publicysta, współredaktor "Robotnika".

2009 - W wyborach parlamentarnych w Portugalii zwyciężyła Partia Socjalistyczna premiera José Sócratesa.