Wybory prezydenckie, kampania i podsumowanie sondaży z maja

[2020-06-04 09:47:59]

Maj bieżącego roku przyniósł znaczące ograniczenie restrykcji państwowych spowodowanych rozprzestrzenianiem się wirusa COVID-19 w populacji polskiej. Po nieodbytych wyborach w dniu 10 maja, Sejm i Senat pracowały nad nowymi warunkami odbycia się ponownie wyborów prezydenckich, których efektem jest możliwość zorganizowania wyborów zarówno w formie tradycyjnej, jak i korespondencyjnej. Po decyzji premiera Mateusza Morawieckiego, przyjęto oświadczenie PKW o niemożności przeprowadzenia wyborów. Na tej podstawie Elżbieta Witek pełniąca funkcję marszałka Sejmu ogłosiła datę wyborów parlamentarnych na 28 czerwca b.r. Maj przyniósł też zmianę kandydatury w szeregach Koalicji Obywatelskiej. Małgorzata Kidawa-Błońska zrezygnowała z kandydowania, w jej miejsce został natomiast wyłoniony Rafał Trzaskowski, pełniący obecnie funkcję Prezydenta Warszawy. Zmiana ta była korzystna dla Koalicji Obywatelskiej, ponieważ Trzaskowski zdobył w krótkim czasie średnio 3-4 razy większe poparcie niż Kidawa-Błońska zdobywała w sondażach kwietniowych. Wzrost poparcia dla Trzaskowskiego wchłonął nie tylko elektorat byłej kandydatki KO, ale zaktywizował również elektorat, który w kwietniu deklarował wycofanie się z oddania głosu, jeśli wybory miałyby się odbyć drogą korespondencyjną. Znaczące ubytki sondażowe, kosztem rosnącej pozycji Trzaskowskiego, odnotowali natomiast Władysław Kosiniak-Kamysz i Robert Biedroń. W maju średnia wyników dla 10 kandydatów według uśrednionych sondaży z 11 badań CATI (wykonanych telefonicznie) wygląda następująco:
- Andrzej Duda 45,5%,
- Rafał Trzaskowski 20,5%,
- Szymon Hołownia 14%,
- Władysław Kosiniak-Kamysz 8%,
- Krzysztof Bosak 7%,
- Robert Biedroń 4%,
- Paweł Tanajno 0,5%,
- Stanisław Żółtek 0,2%,
- Marek Jakubiak 0,2%,
- Mirosław Piotrowski 0,1%.

Tomasz Rysz

4 lipca:

1919 - Urodził się Jan Strzelecki, socjolog, eseista, taternik. Redaktor pisma "Płomienie", autor głośnego manifestu "O socjalizmie humanistycznym".

1934 - Zmarła Maria Skłodowska-Curie, polska fizyk, chemik, dwukrotna laureatka Nagrody Nobla.

1938 - Zmarł Otto Bauer, austriacki polityk, ekonomista, socjolog. Jeden z teoretyków austromarksizmu.

1946 - Pogrom ludności żydowskiej w Kielcach. Zginęły 42 osoby.

1976 - Zmarł Antoni Słonimski, poeta, felietonista, dramatopisarz, satyryk, krytyk teatralny i działacz społeczny za młodu związany z PPS.

2006 - Robert Fico został premierem Słowacji.

2010 - Zmarł Rafał Górski, działacz związku zawodowego Inicjatywa Pracownicza oraz Federacji Anarchistycznej.