Wybory prezydenckie, kampania i podsumowanie sondaży z maja

[2020-06-04 09:47:59]

Maj bieżącego roku przyniósł znaczące ograniczenie restrykcji państwowych spowodowanych rozprzestrzenianiem się wirusa COVID-19 w populacji polskiej. Po nieodbytych wyborach w dniu 10 maja, Sejm i Senat pracowały nad nowymi warunkami odbycia się ponownie wyborów prezydenckich, których efektem jest możliwość zorganizowania wyborów zarówno w formie tradycyjnej, jak i korespondencyjnej. Po decyzji premiera Mateusza Morawieckiego, przyjęto oświadczenie PKW o niemożności przeprowadzenia wyborów. Na tej podstawie Elżbieta Witek pełniąca funkcję marszałka Sejmu ogłosiła datę wyborów parlamentarnych na 28 czerwca b.r. Maj przyniósł też zmianę kandydatury w szeregach Koalicji Obywatelskiej. Małgorzata Kidawa-Błońska zrezygnowała z kandydowania, w jej miejsce został natomiast wyłoniony Rafał Trzaskowski, pełniący obecnie funkcję Prezydenta Warszawy. Zmiana ta była korzystna dla Koalicji Obywatelskiej, ponieważ Trzaskowski zdobył w krótkim czasie średnio 3-4 razy większe poparcie niż Kidawa-Błońska zdobywała w sondażach kwietniowych. Wzrost poparcia dla Trzaskowskiego wchłonął nie tylko elektorat byłej kandydatki KO, ale zaktywizował również elektorat, który w kwietniu deklarował wycofanie się z oddania głosu, jeśli wybory miałyby się odbyć drogą korespondencyjną. Znaczące ubytki sondażowe, kosztem rosnącej pozycji Trzaskowskiego, odnotowali natomiast Władysław Kosiniak-Kamysz i Robert Biedroń. W maju średnia wyników dla 10 kandydatów według uśrednionych sondaży z 11 badań CATI (wykonanych telefonicznie) wygląda następująco:
- Andrzej Duda 45,5%,
- Rafał Trzaskowski 20,5%,
- Szymon Hołownia 14%,
- Władysław Kosiniak-Kamysz 8%,
- Krzysztof Bosak 7%,
- Robert Biedroń 4%,
- Paweł Tanajno 0,5%,
- Stanisław Żółtek 0,2%,
- Marek Jakubiak 0,2%,
- Mirosław Piotrowski 0,1%.

Tomasz Rysz

DLACZEGO MÓWIMY „OTWORZYĆ GRANICE”?
ZOOM
15 września (środa), godz. 18.30
NOWA ZIMNA WOJNA A WOJNA O KLIMAT
Wrocław, Przejście Garncarskie 2, Cafe-księgarnia >TAJNE KOMPLETY<
Czwartek,23.09.2021
20 LAT „WOJNY Z TERRORYZMEM" – WOJNA, OPÓR I KLĘSKI IMPERIALIZMU
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115
8 września (środa), godz. 18.30

16 września:

1943 - Urodził się Oskar Lafontaine, lewicowy polityk niemiecki, 2007-2010 współprzewodniczący die Linke.

1949 - Grecja: Komunistyczna Partia Grecji (KKE) ogłosiła zawieszenie działań wojennych - koniec wojny domowej.

1982 - Liban: Początek masakry uchodźców palestyńskich w obozach Sabra i Szatila.

1986 - RPA: Pożar w kopalni złota Kinross w Transwalu spowodował śmierć 177 górników.

2007 - Irak: W Bagdadzie ochroniarze z amerykańskiej firmy Blackwater zastrzelili 17 irackich cywilów.