Waldemar Witkowski jedenastym kandydatem na prezydenta

[2020-06-12 22:59:36]

Sąd Najwyższy uznał skargę Waldemara Witkowskiego, wieloletniego przewodniczącego Unii Pracy, odnośnie zbyt krótkiego okresu zbierania podpisów w poprzedniej fazie kampanii i uznał nowe podpisy zebrane w ponowionym procesie rejestracji kandydatów. Sąd rozpatrywał skargi jeszcze trzech innych kandydatów, ale z uwagi na niedopełnienia formalne skarg nie uznał i nie zarejestrował pozostałych pretendentów.

25 listopada:

1917 - W Rosji Radzieckiej odbyły się wolne wybory parlamentarne. Eserowcy uzyskali 410, a bolszewicy 175 miejsc na 707.

1923 - W Turku urodził się Mauno Koivisto, polityk Fińskiej Partii Socjaldemokratycznej, w latach 1968-70 i 1979-82 premier, a w latach 1982-94 prezydent Finlandii.

1947 - USA: Ogłoszono pierwszą czarną listę amerykańskich artystów filmowych podejrzanych o sympatie komunistyczne.

1968 - Zmarł Upton Sinclair, amerykański pisarz o sympatiach socjalistycznych; autor m.in. wstrząsającej powieści "The Jungle" (w Polsce wydanej pt. "Grzęzawisko").

1998 - Brytyjscy lordowie-sędziowie stosunkiem głosów 3:2 uznali, że Pinochetowi nie przysługuje immunitet, wobec czego może być aresztowany i przekazany hiszpańskiemu wymiarowi sprawiedliwości.

2009 - José Mujica zwyciężył w II turze wyborów prezydenckich w Urugwaju.

2016 - W Hawanie zmarł Fidel Castro, przywódca rewolucji kubańskiej.