Powsta豉 komisja m這dych Zwi您kowej Alternatywy

[2020-10-05 00:49:59]

Uchwa陰 zarz康u Zwi您kowej Alternatywy powsta豉 Komisja M這dych zwi您ku.

Komisja M這dych Zwi您kowej Alternatywy to organizacja m這dzie穎wa, kt鏎ej celem jest rozpowszechnianie idei zwi您k闚 zawodowych i solidarno軼i pracowniczej. Powsta豉 ona dzi瘯i inicjatywie os鏏 pracuj帷ych, z kt鏎ych wiele dzia豉這 wcze郾iej w 鈔odowiskach lewicy parlamentarnej oraz na orbicie r騜nych central zwi您kowych. U鄉ieciowienie, elastyczno嗆 oraz niepewno嗆 zatrudnienia, jak i brak pe軟ego zaanga穎wania dotychczas dzia豉j帷ych zwi您k闚 zawodowych w polsk debat publiczn, by造 powodami utworzenia odr瑿nej komisji w ramach naszego zwi您ku.

Za這瞠niem Komisji jest reprezentowanie g這su m這dych pracownik闚 i zwi您kowc闚. Celem organizacji jest tworzenie nowej przestrzeni dzia豉nia dla os鏏 dopiero wchodz帷ych na dzisiejszy dziki i rozregulowany rynek pracy. Komisja M這dych b璠zie miejscem dyskusji o gospodarce, roli pracownik闚 i zwi您k闚 zawodowych. Nasi dzia豉cze oraz nasze dzia豉czki b璠 prowadzi szkolenia z wiedzy o dzia豉niu rynku pracy, taktykach i strategiach walki pracowniczej.

Aktywno嗆 Komisji M這dych nie b璠zie mia豉 jednak charakteru tylko edukacyjnego, swoim codziennym dzia豉niem b璠zie ona wspiera inicjatywy podejmowane przez Zwi您kow Alternatyw, oraz podmioty w niej uczestnicz帷e. B璠zie ona organizowa demonstracje propracownicze, pikiety, happeningi, akcje solidarno軼iowe. Cz這nkowie komisji m這dych bior mi璠zy innymi udzia w protestach przeciwko nominacji Przemys豉wa Czarnka na ministra edukacji i nauki. Zwi您ek b璠zie te organizowa dla nich szkolenia z zakresu prawa pracy.

Przewodnicz帷ym Komisji M這dych Zwi您kowej Alternatywy zosta Wojciech υbodzi雟ki, a w zarz康zie nowej organizacji m這dzie穎wej s te Mateusz Jurewicz, Nadia Oleszczuk i Karolina Kulpa.

Piotr Szumlewicz

drukuj pole znajomym poprzedni tekst nast瘼ny tekst zobacz komentarze

Czytaj nasze teksty za po鈔ednictwem aplikacji LewicaPL dla Androida:

DLACZEGO SOCJALI列I S ZA 名IATEM BEZ GRANIC?
Komunikator ZOOM
14 pa寮ziernika (鈔oda), godz. 18.30
Szukam ksi捫ki
Poszukuj ksi捫ek
"PPS dlaczego si nie uda這" - kupi!!!
Szukam muzyk闚, realizator闚 d德i瘯u do wsp鏊nego projektu.
wsz璠zie
Petycja o opodatkowaniu ksi篹y
Zapraszamy do wsp馧pracy
ca造 czas

Wi璚ej og這sze...

20 pa寮ziernika:

1891 - SPD jako pierwsza partia niemiecka opowiedzia豉 si za prawem wyborczym dla kobiet.

1917 - W Berlinie urodzi si St廧hane Hessel, francuski pisarz, dyplomata, dzia豉cz ruchu oporu, wi瞛ie KL Buchenwald.

1924 - W Warszawie urodzi si Jaros豉w ζdosz, jeden z najwybitniejszych filozof闚 marksistowskich w Polsce.

1926 - W Elmhurst zmar Eugene V. Debs, ameryka雟ki dzia豉cz socjalistyczny i zwi您kowy, kilka razy kandydowa w wyborach prezydenckich.

1944 - Wojska radzieckie i jugos這wia雟cy partyzanci wyzwolili Belgrad spod okupacji hitlerowskiej.

1946 - W Mrzzuschlag urodzi豉 si Elfriede Jelinek, austriacka pisarka, socjalistka i feministka, lauretka literackiej Nagrody Nobla w 2004 roku.

1994 - W Moskwie zmar Siergiej Bondarczuk, radziecki re篡ser pochodzenia ukrai雟kiego, scenarzysta filmowy i aktor.

2011 - ETA og這si豉 definitywnie zako鎍zenie podejmowania dzia豉 zbrojnych.

2012 - Zmar Paul Kurtz, ameryka雟ki filozof, czo這wy dzia豉cz ruchu wolnomy郵icielsko-racjonalistycznego, organizator, wydawca.