Stanowisko Redakcji "Bez Dogmatu" w sprawie wyroku Trybunału Konstytucyjnego

[2020-10-25 12:15:52]

Gdyby nie zakaz aborcji, nie byłoby nas tutaj. „Bez Dogmatu” powstało w 1993 r. po to, by walczyć z nowo wprowadzonym zakazem aborcji. Ten zakaz, który nazwano „kompromisem aborcyjnym”, jawił się nam jako barbarzyństwo. Podobnie uważała zresztą wtedy większość Polaków i Polek. A jednak zakaz ten przetrwał 27 lat tylko po to, by barbarzyństwo zastąpione zostało instytucjonalnym sadyzmem. Przez wszystkie te lata domagaliśmy się prawa do bezpiecznej aborcji w każdym numerze, do znudzenia i jeszcze raz. Dobrze pamiętamy ekumenicznych moralistów z „Gazety Wyborczej” kupczących prawami kobiet; szanownych profesorów Zolla i Rzeplińskiego zwalczających te prawa w togach; Leszka Millera, który złożył je na ołtarzu europejskiego porozumienia z Kościołem; lewicowych publicystów od „niestraszenia PiS-em”; liberałów zawsze usłużnych wobec kleru. Owszem, oskarżamy Was wszystkich i każdego z osobna. Ale to teraz nie ma znaczenia. Nawróćcie się. Prawo kobiet do kontroli nad ciałem powinno stać się brzegowym postulatem wszystkich sił demokratycznych występujących przeciw fundamentalistycznej dyktaturze. Nie ma już nic do stracenia, bo nie ma się dokąd cofnąć. Tak jak pierwszy zakaz aborcji był grzechem pierworodnym polskiej demokracji, tak zakaz drugi jest jej żałobnym trenem. Point de reveries Monsieurs et Dammes! Rządzi nami grupa zdolnych do wszystkiego łajdaków.

Redakcja "Bez Dogmatu"

25 lutego:

1921 - Utworzono Gruzińską SRR.

1944 - Powstała Centralizacja Stronnictw Demokratycznych, Socjalistycznych i Syndykalistycznych – porozumienie polityczne skupiające ugrupowania lewicowe: Robotniczą Partię Polskich Socjalistów, Polskie Stronnictwo Demokratyczne, Polską Ludową Akcję Niepod

1950 - Urodził się Néstor Kirchner, polityk argentyński, peronista o odchyleniu lewicowym, gubernator prowincji Santa Cruz; 2003-2007 prezydent Argentyny.

1986 - Prawicowy, filipiński dyktator Ferdinand Marcos został zmuszony do ucieczki z kraju. Funkcję prezydenta objęła liderka opozycji Corazon Aquino.

1993 - Pod zarzutem przyjęcia łapówki aresztowano Wojciecha Dobrzyńskiego, dyrektora biura Klubu Parlamentarnego Porozumienia Centrum.

1993 - Początek 48-godzinnego strajku generalnego w regionie łódzkim.

1994 - Żydowski osadnik Baruch Goldstein otworzył ogień do modlących się w Grocie Praojców w Hebronie Palestyńczyków, zabijając 29 osób.

1994 - Odbył się Kongres Jedności PPS, w wyniku którego scalono cztery odłamy partii (bez PPS Ikonowicza).

1996 - Kolejny Kongres Jedności PPS - ostateczne scalenie wszystkich partii używających nazwy PPS.

2013 - We Włoszech centrolewicowa koalicja wygrała przedterminowe wybory parlamentarne.