Stanowisko Redakcji "Bez Dogmatu" w sprawie wyroku Trybunału Konstytucyjnego

[2020-10-25 12:15:52]

Gdyby nie zakaz aborcji, nie byłoby nas tutaj. „Bez Dogmatu” powstało w 1993 r. po to, by walczyć z nowo wprowadzonym zakazem aborcji. Ten zakaz, który nazwano „kompromisem aborcyjnym”, jawił się nam jako barbarzyństwo. Podobnie uważała zresztą wtedy większość Polaków i Polek. A jednak zakaz ten przetrwał 27 lat tylko po to, by barbarzyństwo zastąpione zostało instytucjonalnym sadyzmem. Przez wszystkie te lata domagaliśmy się prawa do bezpiecznej aborcji w każdym numerze, do znudzenia i jeszcze raz. Dobrze pamiętamy ekumenicznych moralistów z „Gazety Wyborczej” kupczących prawami kobiet; szanownych profesorów Zolla i Rzeplińskiego zwalczających te prawa w togach; Leszka Millera, który złożył je na ołtarzu europejskiego porozumienia z Kościołem; lewicowych publicystów od „niestraszenia PiS-em”; liberałów zawsze usłużnych wobec kleru. Owszem, oskarżamy Was wszystkich i każdego z osobna. Ale to teraz nie ma znaczenia. Nawróćcie się. Prawo kobiet do kontroli nad ciałem powinno stać się brzegowym postulatem wszystkich sił demokratycznych występujących przeciw fundamentalistycznej dyktaturze. Nie ma już nic do stracenia, bo nie ma się dokąd cofnąć. Tak jak pierwszy zakaz aborcji był grzechem pierworodnym polskiej demokracji, tak zakaz drugi jest jej żałobnym trenem. Point de reveries Monsieurs et Dammes! Rządzi nami grupa zdolnych do wszystkiego łajdaków.

Redakcja "Bez Dogmatu"

4 sierpnia:

1894 - W Cytadeli Warszawskiej zmarł Jan Leder, jeden z przywódców Związku Robotników Polskich.

1919 - Do Budapesztu, w celu likwidacji Węgierskiej Republiki Rad, wkroczyły wojska rumuńskie i czechosłowackie.

1937 - "Gazeta Polska" opublikowała informację o aresztowaniu w Moskwie Sekretarza Generalnego KPP Juliana Leszczyńskiego-Leńskiego; Sekretariat Krajowy KPP uznał publikację za prowokację i atak na partię.

1944 - Zginął Krzysztof Kamil Baczyński, wybitny poeta, powstaniec, w gimnazjum członek Organizacji Młodzieży Socjalistycznej „Spartakus”, współpracownik konspiracyjnych pism młodzieży socjalistycznej - „Drogi” oraz „Płomieni”

1974 - Włochy: 12 osób zginęło w przeprowadzonym przez włoskich neofaszystów zamachu bombowym na pociąg ekspresowy relacji Rzym - Monachium.

1983 - W Górnej Wolcie (dziś Burkina Faso) doszło do zamachu stanu, w wyniku którego prezydentem został lewicowiec Thomas Sankara.

1993 - RPA: Czarnoskóra Yvy Metsepe-Casaburri została szefową państwowego radia i telewizji.

2004 - Czechy: Socjaldemokrata Stanislav Gross został premierem.

2005 - Izrael: W Szefaram dezerter z armii izraelskiej E.Natan-Zada otworzył ogień z autobusu, zabijając 4 izraelskich Arabów i raniąc 22 innych.

2016 - Nepal: Prachanda, lider maoistowskiej Komunistycznej Partii Nepalu został po raz drugi premierem.