Londyn: Pracownicy Facebooka walczą o godne traktowanie

[2020-11-03 21:37:58]

Sprzątacze pracujący w londyńskiej siedzibie firmy Facebook i zrzeszeni w związku zawodowym sprzątaczy CAIWU (Cleaners and Allied Independent Workers Union) prowadzą akcję protestacyjną przeciwko warunkom pracy narzuconym przez firmę. Pracownicy domagają się stałych i uczciwych umów o pracę. Pracownicy z flagami swego związku zablokowali uliczkę przy siedzibie Facebooka i skandowali „Jesteśmy pracownikami kluczowymi!” (We are key workers!”).

Firma wykorzystuje pracowników zatrudnianych w różnych firmach, głównie w firmach Bidvest Noonan, JLL czy To Go Micro Kitchens. Większość pracowników pracuje na kontraktach śmieciowych i tak zwanych „kontraktach na zero godzin”, zgodnie z którymi pracodawca ma wszelkie prawa a pracownik żadnych. Ponieważ pracownik nie ma w kontrakcie żadnej liczby godzin, które musi przepracować dla pracodawcy, to w sytuacji, gdy pracodawca ma gorszy okres, pracownik pozostaje bez pracy i bez dochodu, pomimo bycia na kontrakcie. Oczywiście oznacza to też, że pracownik z takim kontraktem nie może nigdy liczyć na kredyt z banku a nawet wynajęcie mieszkania z agencji. Taka forma zatrudnienia jest w Wielkiej Brytanii całkowicie legalna i ponad milion pracowników w całym kraju związanych jest „kontraktem na zero godzin”.

Facebook nie przystąpił na razie do negocjacji z pracownikami, zamiast tego wysłał ochroniarzy by zmusili protestujących do oddalenia się od budynku. Formalnie to nie Facebook jest bezpośrednim pracodawcą tych sprzątaczy lecz zewnętrzne firmy. Kiepska sytuacja pracowników pogorszyła się dodatkowo w związku z pandemią. Ponieważ praca biurowa w wielu przypadkach przeniosła się do mieszkań pracowników, jest mniejsze zapotrzebowanie na wykorzystanie biur i na usługi firm sprzątających. Szefowie zewnętrznych firm chcą więc zerwać dotychczasowe umowy, czyli zwolnić pracowników i zatrudnić ich na nowych umowach zakładających gorsze warunki i de facto niższe płace.
Ponadto, firmy takie jak To Go zwlekają z wypłacaniem pracownikom wymaganych prawem podwyżek. W Londynie, ze względu na wysokie ceny, obowiązuje tzw „płaca życiowa” (Living wage), której poziom wyznaczany jest przez władze na podstawie koszyka cen w danej okolicy  Sprzątacze żalą się, że za każdym razem, gdy poziom tego wynagrodzenia idzie w górę, oni muszą się dopominać od firmy tej wypłaty nawet przez sześć miesięcy. Według pracowników, firma nie dopilnowała także wszystkich formalności związanych z ułatwieniem pracownikom otrzymania rządowej pomocy wypłacanej z tytułu utraty dochodu w czasie lockdownu.

Mniejsze firmy, których sytuacja na rynku też nie jest pewna, mogą nie dbać o swój dobry wizerunek uczciwego pracodawcy, ale pracownicy liczą na to, że Facebook zainteresuje się tym problemem - jeśli nie w trosce o pracowników, to chociaż w trosce o swój wizerunek.

Bartłomiej Zindulski

CZY GROZI NAM WOJNA ? (debata)
Wrocław, Przejście Garncarskie 2, Cafe-księgarnia >TAJNE KOMPLETY<
Czwartek, 25.11.2021, h. 17.00

28 listopada:

1820 - W Wuppertalu urodził się Fryderyk Engels.

1893 - Nowozelandki jako drugie w świecie - po mieszkankach stanu Wyoming (USA) - mogły zagłosować w wyborach.

1905 - W Irlandii powstała partia Sinn Féin.

1918 - Strajk 12 tys. robotników miejskich w Warszawie; żądania podwyżki płac oraz zwiększenia przydziałów żywności.

1918 - Dekretem Tymczasowego Naczelnika Państwa Józefa Piłsudskiego kobiety w Polsce uzyskały prawa wyborcze.

1942 - Oddział Gwardii Ludowej rozbił obóz pracy przymusowej w Zakrzówku koło Iłży i uwolnił ponad 100 więźniów.

1942 - W Warszawie został zamordowany w niewyjaśnionych okolicznościach I sekretarz KC PPR Marceli Nowotko.

2009 - Urzędujący prezydent Namibii Hifikepunye Pohamba (SWAPO) został wybrany na II kadencję, zdobywając ponad 75% poparcia.

2016 - Duško Marković z socjaldemokratycznej DPS został premierem Czarnogóry.