Gwatemala: Gwałtowne protesty przeciwko rządzącym

[2020-11-22 14:31:05]

W Gwatemali nasilają się protesty przeciwko prezydentowi Alejandro Giammattei i Kongresowi.

Doszło do nich po tym, jak przyjęto kontrowersyjny budżet na rok 2021. Opiera się on na rekordowym deficycie w wysokości niemal 13 mld dolarów i znacznie obniża wydatki na edukację i zdrowie.

W sobotę 21 listopada w stolicy kraju odbył się duży protest, podczas którego demonstrujący wdarli się do budynku Kongresu i podłożyli ogień. Ogień prawdopodobnie nie zajął jednak sali plenarnej, a jedynie okalające ją biura. Przed budynkiem parlamentu protestujący postawili gilotynę.

Protestujący twierdzą, że Kongres w porozumieniu z prezydentem zatwierdził budżet w tajemnicy, przyznając sobie wysokie dodatki m.in. na wyżywienie, a obcinając fundusze na walkę z pandemią i ubóstwem. Gwatemalczycy protestują też przeciwko korupcji obecnej na każdym szczeblu administracji, również w prokuraturze i Sądzie Najwyższym.

Wiceprezydent Guillermo Castillo zaproponował prezydentowi, aby obaj podali się do dymisji "dla dobra kraju". Stwierdził również, że budżet na 2021 r. powinien zostać zawetowany. Wzywają do tego również przywódcy Kościoła. Prezydent Giammattei nie zgadza się na rezygnację. Na Twitterze potępił podłożenie ognia w Kongresie, zapowiedział też wysokie kary dla łamiących prawo podczas protestów.

Urzędujący od stycznia 2020 roku Giammattei jest postrzegany jako konserwatywny i prawicowy. Utrzymuje stanowisko przeciwne aborcji, małżeństwom osób tej samej płci. Zobowiązał się też przywrócić karę śmierci.

wch

20 stycznia:

1801 - Urodził się Jan Czyński, socjalista, demokrata (fourierysta), zwolennik zakładania wolnych zrzeszeń przez robotników, rzecznik emancypacji mieszczaństwa, autor pojęcia "Polacy wyznania mojżeszowego".

1859 - Zmarła Bettina von Arnim, niemiecka pisarka. Występowała na rzecz zniesienia ucisku Polaków, emancypacji kobiet i szerzenia oświaty wśród ludu.

1892 - Urodził się Bronisław Taraszkiewicz, białoruski działacz polityczny, filolog; 1922–27 poseł na Sejm RP, 1925–27 przewodn. lewicowej "Hromady", od 1925 w KP Zach. Białorusi, więziony; od 1933 w ZSRR, 1937 aresztowany i stracony.

1943 - Urodził się Armando Guebuza, polityk mozambijski, działacz lewicowej partii FRELIMO; od 2005 prezydent Mozambiku.

1949 - Urodził się Göran Persson, w latach 1996-2006 premier Szwecji i lider Socjaldemokratycznej Partii Robotniczej (SAP).

1973 - W wyniku zamachu zginął Amilcar Cabral, jeden z przywódców ruchu wyzwoleńczego w Gwinei-Bissau, założyciel i sekretarz generalny lewicowej PAIGC.

1996 - Na terenach Autonomii Palestyńskiej zostały przeprowadzone wybory. Prezydentem został Jaser Arafat.

2009 - Na Gwadelupie wybuchły rozruchy społeczne.