Związkowa Alternatywa powiadamia prokuraturę odnośnie działania spółki córki PLL LOT

[2020-12-02 23:47:10]

Zarząd Związku Zawodowego Związkowa Alternatywa skierował do Prokuratury Rejonowej Warszawa Ochota powiadomienie o wykroczeniu popełnionym przez osoby prowadzące działalność gospodarczą w ramach LOT CREW Sp. z o.o. W piśmie podpisanym przez Piotra Szumlewicza i Monikę Żelazik czytamy o wykroczeniu polegającym na prowadzeniu regulowanej działalności gospodarczej bez wymaganego zgłoszenia do ewidencji działalności gospodarczej, wpisu do rejestru działalności regulowanej lub bez wymaganej koncesji albo zezwolenia.

Brak stosownej rejestracji jest wykroczeniem określonym w art. 121 ust. 1 o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy, a ponadto wykonywanie działalności gospodarczej bez wymaganego zgłoszenia do ewidencji działalności gospodarczej, wpisu do rejestru działalności regulowanej lub bez wymaganej koncesji albo zezwolenia, podlega karze ograniczenia wolności albo grzywny. Z posiadanych przez związek informacji wynika, iż osoby kierujące ww. podmiotem nie dokonały obowiązku stosownej rejestracji prowadzonej działalności.

LOT CREW to spółka córka PLL LOT, która zajmuje się rejestracją kapitanów na samozatrudnieniu. Związkowcy od wielu miesięcy krytykują nie tylko funkcjonowanie LOT CREW, ale twierdzą też, że zatrudnianie nieetatowe w sytuacji, gdy są spełnione wszystkie warunki pracy na etat, jest sprzeczne z prawem.

AM

20 stycznia:

1801 - Urodził się Jan Czyński, socjalista, demokrata (fourierysta), zwolennik zakładania wolnych zrzeszeń przez robotników, rzecznik emancypacji mieszczaństwa, autor pojęcia "Polacy wyznania mojżeszowego".

1859 - Zmarła Bettina von Arnim, niemiecka pisarka. Występowała na rzecz zniesienia ucisku Polaków, emancypacji kobiet i szerzenia oświaty wśród ludu.

1892 - Urodził się Bronisław Taraszkiewicz, białoruski działacz polityczny, filolog; 1922–27 poseł na Sejm RP, 1925–27 przewodn. lewicowej "Hromady", od 1925 w KP Zach. Białorusi, więziony; od 1933 w ZSRR, 1937 aresztowany i stracony.

1943 - Urodził się Armando Guebuza, polityk mozambijski, działacz lewicowej partii FRELIMO; od 2005 prezydent Mozambiku.

1949 - Urodził się Göran Persson, w latach 1996-2006 premier Szwecji i lider Socjaldemokratycznej Partii Robotniczej (SAP).

1973 - W wyniku zamachu zginął Amilcar Cabral, jeden z przywódców ruchu wyzwoleńczego w Gwinei-Bissau, założyciel i sekretarz generalny lewicowej PAIGC.

1996 - Na terenach Autonomii Palestyńskiej zostały przeprowadzone wybory. Prezydentem został Jaser Arafat.

2009 - Na Gwadelupie wybuchły rozruchy społeczne.