USA: Kongres zatwierdza Bidena, trumpiści demolują Kapitol, padają trupy

[2021-01-07 15:56:26]

Kongres USA zatwierdził głosy Kolegium Elektorów, uznając Demokratę Joe Bidena za zwycięzcę listopadowych wyborów prezydenckich. Inauguracja 46. przywódcy Stanów Zjednoczonych odbędzie się 20 stycznia.
W wielu poprzednich wyborach uznanie przez Kongres głosowania Kolegium Elektorów bywało zazwyczaj formalnością, która nie przyciągała większego zainteresowania mediów. W tym roku stało się inaczej z powodu kontestacji uczciwości procesu wyborczego przez prezydenta USA Donalda Trumpa.
W środę Kongres został zmuszony do wstrzymania na kilka godzin swojego posiedzenia po tym, jak doszło do szturmu i wtargnięcia zwolenników Donalda Trumpa do wnętrzy gmachu amerykańskiego parlamentu.
Demonstranci weszli do kilku pomieszczeń m.in. do sali obrad Izby Reprezentantów oraz biura szefowej tej izby Nancy Pelosi. Sympatycy Trumpa zabrali ze sobą flagi Konfederacji, atrapy broni oraz barwne kostiumy nawiązujące m.in. do wyposażenia myśliwskiego.W trakcie szturmu doszło do dewastacji mienia, ataku gazowego obu stron oraz do strzelaniny. W wyniku zamieszek śmierć poniosły ogółem cztery osoby.

Tomasz Rysz

20 stycznia:

1801 - Urodził się Jan Czyński, socjalista, demokrata (fourierysta), zwolennik zakładania wolnych zrzeszeń przez robotników, rzecznik emancypacji mieszczaństwa, autor pojęcia "Polacy wyznania mojżeszowego".

1859 - Zmarła Bettina von Arnim, niemiecka pisarka. Występowała na rzecz zniesienia ucisku Polaków, emancypacji kobiet i szerzenia oświaty wśród ludu.

1892 - Urodził się Bronisław Taraszkiewicz, białoruski działacz polityczny, filolog; 1922–27 poseł na Sejm RP, 1925–27 przewodn. lewicowej "Hromady", od 1925 w KP Zach. Białorusi, więziony; od 1933 w ZSRR, 1937 aresztowany i stracony.

1943 - Urodził się Armando Guebuza, polityk mozambijski, działacz lewicowej partii FRELIMO; od 2005 prezydent Mozambiku.

1949 - Urodził się Göran Persson, w latach 1996-2006 premier Szwecji i lider Socjaldemokratycznej Partii Robotniczej (SAP).

1973 - W wyniku zamachu zginął Amilcar Cabral, jeden z przywódców ruchu wyzwoleńczego w Gwinei-Bissau, założyciel i sekretarz generalny lewicowej PAIGC.

1996 - Na terenach Autonomii Palestyńskiej zostały przeprowadzone wybory. Prezydentem został Jaser Arafat.

2009 - Na Gwadelupie wybuchły rozruchy społeczne.