Indie: Kolejne protesty rolników

[2021-02-06 23:03:20]

Tysiące rolników zablokowało w sobotę drogi i autostrady w wielu stanach Indii w proteście przeciwko ustawom liberalizującym rynek rolny.

Protestujący rozpoczęli okupację dróg w całym kraju w południe czasu lokalnego, zastawiając je traktorami, namiotami i kamieniami. Największe nasilenie miały akcje w stanie Pendżab w północno-zachodniej części kraju. Blokady trwały trzy godziny i przebiegły spokojnie.

Sobotnie demonstracje to kolejna faza trwającego od miesięcy protestu rolników przeciwko uchwalonym w zeszłym roku trzem ustawom liberalizującym rynek rolny i kończącym z praktyką państwowego skupu produktów rolnych, który dla uboższych rolników stanowił kluczowe wsparcie. Reformy ułatwią dostęp do tego rynku wielkim korporacjom.

Protesty indyjskich rolników przyciągnęły uwagę obserwatorów na całym świecie. Poparły je m.in. piosenkarka Rihanna i Greta Thunberg, co wywołało ostre reakcje indyjskich władz oraz tamtejszych celebrytów.

Yogendra Yadav, jeden z liderów protestu, napisał na Twitterze: Dziś wsparcie całego społeczeństwa jest z rolnikami. Zwycięstwo jest pewne.

wch

na zdjęciu blokada drogi na granicy stanów Radżastan i Haryana, fot. Twitter ANI

150. ROCZNICA URODZIN – RÓŻA LUKSEMBURG NA DZIŚ
ZOOM
3 marca (środa), godz. 18.30

3 marca:

321 - Cesarz rzymski Konstantyn I Wielki wydał edykt wprowadzający niedzielny odpoczynek dla wszystkich kategorii pracowników z wyjątkiem rolników.

1846 - Wojska austriackie zdławiły powstanie krakowskie.

1896 - Około 110 górników zginęło w pożarze w kopalni "Kleofas" w Katowicach.

1917 - W Rosji wybuchła rewolucja lutowa.

1919 - Początek strajku 30 tysięcy górników i hutników górnośląskich; postulaty wycofania Grenzschutzu i wprowadzenia Czerwonej Gwardii.

1924 - Urodził się Tomiichi Murayama, w latach 1994-96 premier Japonii z ramienia Japońskiej Partii Socjalistycznej (Nihon Shakai-to).

1927 - Urodził się Pierre Aubert, polityk Szwajcarskiej Partii Socjaldemokratycznej. Dwukrotnie sprawował rotacyjne przewodnictwo Rady Związkowej (równoznaczne ze stanowiskiem prezydenta Szwajcarii) - w 1983 i 1987.

1934 - We Lwowie urodził się Jacek Kuroń.

1937 - Polskie władze sanacyjne zamknęły jednolitofrontowy "Dziennik Popularny".

1977 - Polska ratyfikowała Międzynarodowe Pakty Praw Człowieka.

1991 - W Los Angeles biali policjanci brutalnie pobili czarnoskórego taksówkarza Rodneya Kinga. Funkcjonariusze oskarżeni o nadużycie siły zostali uniewinnieni, co doprowadziło do wybuchu agresji i największych zamieszek na tle rasistowskim w USA w XX wieku.

1996 - Zmarła Marguerite Duras, francuska pisarka. W czasie wojny wstąpiła do Francuskiej Partii Komunistycznej, z której wydalono ją w 1955.