ONZ wzywa do zniesienia sankcji wobec Wenezueli

[2021-02-13 19:55:27]

Po 12-dniowej wizycie w Wenezueli, Alena Douhan, specjalna sprawozdawczyni ONZ ds. sankcji, we wstępnym raporcie zaleciła ich zniesienie i przyznanie władzom tego kraju dostępu do zamrożonych funduszy.

Aktywa Wenezueli, wynoszące 6 mld dolarów, pozostają zamrożone w bankach w USA, Wielkiej Brytanii i Portugalii.

Jednostronne sankcje nakładane przez Stany Zjednoczone, Unię Europejską i inne kraje zaostrzyły wspomniane nieszczęścia w Wenezueli - powiedziała Douhan.

Od marca 2015 r., kiedy administracja Baracka Obamy ogłosiła Wenezuelę „niezwykłym i nadzwyczajnym zagrożeniem dla bezpieczeństwa narodowego”, kraj ten został objęty jednymi z najsurowszych sankcji na świecie. Sankcje te wymierzone są w przemysł naftowy Wenezueli, odcinając tym samym jej główne źródło dochodów.

W raporcie opracowanym przez Centre for Economic and Policy Research (CEPR) oszacowano, że w latach 2017-18 sankcje USA przyczyniły się do śmierci 40 tys. Wenezuelczyków .

W-24, wch

na zdjęciu Alena Douhan, fot. ohchr.org

150. ROCZNICA URODZIN – RÓŻA LUKSEMBURG NA DZIŚ
ZOOM
3 marca (środa), godz. 18.30

3 marca:

321 - Cesarz rzymski Konstantyn I Wielki wydał edykt wprowadzający niedzielny odpoczynek dla wszystkich kategorii pracowników z wyjątkiem rolników.

1846 - Wojska austriackie zdławiły powstanie krakowskie.

1896 - Około 110 górników zginęło w pożarze w kopalni "Kleofas" w Katowicach.

1917 - W Rosji wybuchła rewolucja lutowa.

1919 - Początek strajku 30 tysięcy górników i hutników górnośląskich; postulaty wycofania Grenzschutzu i wprowadzenia Czerwonej Gwardii.

1924 - Urodził się Tomiichi Murayama, w latach 1994-96 premier Japonii z ramienia Japońskiej Partii Socjalistycznej (Nihon Shakai-to).

1927 - Urodził się Pierre Aubert, polityk Szwajcarskiej Partii Socjaldemokratycznej. Dwukrotnie sprawował rotacyjne przewodnictwo Rady Związkowej (równoznaczne ze stanowiskiem prezydenta Szwajcarii) - w 1983 i 1987.

1934 - We Lwowie urodził się Jacek Kuroń.

1937 - Polskie władze sanacyjne zamknęły jednolitofrontowy "Dziennik Popularny".

1977 - Polska ratyfikowała Międzynarodowe Pakty Praw Człowieka.

1991 - W Los Angeles biali policjanci brutalnie pobili czarnoskórego taksówkarza Rodneya Kinga. Funkcjonariusze oskarżeni o nadużycie siły zostali uniewinnieni, co doprowadziło do wybuchu agresji i największych zamieszek na tle rasistowskim w USA w XX wieku.

1996 - Zmarła Marguerite Duras, francuska pisarka. W czasie wojny wstąpiła do Francuskiej Partii Komunistycznej, z której wydalono ją w 1955.