Kosowo: Lewicowa opozycja wygrała wybory parlamentarne

[2021-02-15 14:53:45]

Przedterminowe wybory parlamentarne w Kosowie wygrała lewicowa partia Vetëvendosje (Samostanowienie), będąca dotąd w opozycji.

Vetëvendosje zdobyło aż 47,85 proc. głosów, zdecydowanie pokonując pozostałe ugrupowania. Na kolejnych miejscach znalazły się: konserwatywna, nacjonalistyczna Demokratyczna Partia Kosowa (PDK) z wynikiem 17,4 proc. głosów, liberalna Demokratyczna Liga Kosowa (LDK) - 13,1 proc., nacjonalistyczny Sojusz na rzecz Przyszłości Kosowa (AAK) zdobył 7,4 proc. głosów, Lista Serbska - 5,5 proc., Inicjatywa Socjaldemokratyczna (NISMA) - 2,6 proc.

Decyzja o przedterminowych wyborach zapadła po tym, jak 21 grudnia 2020 r. tamtejszy Trybunał Konstytucyjny orzekł, iż powołanie dotychczasowego rządu przez parlament w czerwcu, odbyło się z naruszeniem prawa.

Rząd ten, w którym premierem był Avdullah Hoti (LDK), wybrano po upadku wcześniejszego gabinetu, kierowanego przez Albina Kurtiego, lidera zwycięskiej teraz partii.

To wielkie zwycięstwo jest szansą na zapoczątkowanie zmian, których chcemy - podsumował wynik wyborów Kurti.

Vetëvendosje rozpoczęło działalność w 2005 r. jako ruch protestujący przeciwko lokalnym elitom i międzynarodowym wpływom w Kosowie. Do parlamentu po raz pierwszy weszło w 2011 r. Deklaruje przeprowadzenie reform, które mają pomóc krajowi wyjść z kryzysu. Określa się jako antyestablishmentowe i oskarża byłych przywódców Kosowa o złe zarządzanie krajem przez pierwsze lata od ogłoszenia niepodległości.

Kurti zdobył popularność wśród wyborców m.in. dzięki zapowiadanej walce z korupcją. Znany jest też ze zdecydowanego stanowiska wobec relacji z Serbią, która nie uznaje Kosowa za niepodległe państwo. Opowiada się przeciwko zawarciu kompromisowego porozumienia z Belgradem.

wch

150. ROCZNICA URODZIN – RÓŻA LUKSEMBURG NA DZIŚ
ZOOM
3 marca (środa), godz. 18.30

3 marca:

321 - Cesarz rzymski Konstantyn I Wielki wydał edykt wprowadzający niedzielny odpoczynek dla wszystkich kategorii pracowników z wyjątkiem rolników.

1846 - Wojska austriackie zdławiły powstanie krakowskie.

1896 - Około 110 górników zginęło w pożarze w kopalni "Kleofas" w Katowicach.

1917 - W Rosji wybuchła rewolucja lutowa.

1919 - Początek strajku 30 tysięcy górników i hutników górnośląskich; postulaty wycofania Grenzschutzu i wprowadzenia Czerwonej Gwardii.

1924 - Urodził się Tomiichi Murayama, w latach 1994-96 premier Japonii z ramienia Japońskiej Partii Socjalistycznej (Nihon Shakai-to).

1927 - Urodził się Pierre Aubert, polityk Szwajcarskiej Partii Socjaldemokratycznej. Dwukrotnie sprawował rotacyjne przewodnictwo Rady Związkowej (równoznaczne ze stanowiskiem prezydenta Szwajcarii) - w 1983 i 1987.

1934 - We Lwowie urodził się Jacek Kuroń.

1937 - Polskie władze sanacyjne zamknęły jednolitofrontowy "Dziennik Popularny".

1977 - Polska ratyfikowała Międzynarodowe Pakty Praw Człowieka.

1991 - W Los Angeles biali policjanci brutalnie pobili czarnoskórego taksówkarza Rodneya Kinga. Funkcjonariusze oskarżeni o nadużycie siły zostali uniewinnieni, co doprowadziło do wybuchu agresji i największych zamieszek na tle rasistowskim w USA w XX wieku.

1996 - Zmarła Marguerite Duras, francuska pisarka. W czasie wojny wstąpiła do Francuskiej Partii Komunistycznej, z której wydalono ją w 1955.