Zmarła Izabella Sierakowska (1946-2021)

[2021-03-31 11:26:56]

31 marca 2021 roku zmarła Izabella Sierakowska, przez wiele lat znacząca i czołowa reprezentantka polityczna kolejno PZPR, SdRP, SLD i SdPl.

Urodzona w roku 1946, w dolnośląskiej Górze, swą karierę zawodową i polityczną związała przede wszystkim z Lublinem. Absolwentka filologii rosyjskiej, przez wiele lat pracowała jako nauczyciel języka rosyjskiego. Przez wiele lat członkini lubelskiego ZNP, w tym także jego władz. 1989-1991 posłanka PZPR w X kadencji Sejmu PRL. Następnie posłanka I, II, III i IV kadencji Sejmu RP z list SLD. W 1996 roku autorka ustawy liberalizującej przepisy antyaborcyjne z ustawy uchwalonej w 1993 roku. W 2004 roku dołączyła do grupy secesjonistów pod wodzą Marka Borowskiego, którzy utworzyli Socjaldemokrację Polską (SdPl). W 2006 kandydatka na prezydenta Lublina w wyborach samorządowych, które w II turze przegrała z wynikiem 38%. W latach 2007-2011 ponownie posłanka Sejmu RP z list koalicyjnego komitetu wyborczego Lewica i Demokraci. W roku 2010 ponowiła swój start w wyborach samorządowych na prezydenta Lublina. Otrzymała w nich jednak tylko 18%. Ostatnim istotnym wydarzeniem politycznym w jej życiu był nieudany start o mandat radnej sejmiku lubelskiego z listy SLD Lewica Razem. W późniejszych latach zachorowała na chorobę nowotworową, która była też przyczyną jej śmierci.

Tomasz Rysz

18 kwietnia:

1904 - Ukazało się pierwsze wydanie francuskiego lewicowego dziennika L'Humanité.

1905 - Pierwsze walki na barykadach prowadzone z policją i wojskiem przez łódzkich robotników.

1937 - Podczas strajku chłopskiego w Racławicach doszło do starć z policją, w wyniku których zginęło trzech chłopów.

1955 - W Princeton zmarł Albert Einstein, genialny fizyk, socjalista.

1970 - W Warszawie zmarł Michał Kalecki, wybitny ekonomista, profesor Zakładu Nauk Ekonomicznych Polskiej Akademii Nauk i Szkoły Głównej Planowania i Statystyki, członek rzeczywisty PAN.

1973 - Ukazało się pierwsze wydanie francuskiego centrolewicowego dziennika Libération.