Pisarz Michał Zygmunt o potrzebie budowy nowej lewicy

[2008-01-31 19:47:26]

Pisarz Michał Zygmunt, autor skandalizującej powieści "New Romantic" o zamachach homoterrorystów na Jarosława Kaczyńskiego i Donalda Tuska, w wywiadzie przeprowadzonym przez Marcina Szymaniaka dla "Życia Warszawy" (30. 01. 2008, artykuł "Od marzeń o Wielkiej Polsce do lewicowej rewolty") opowiada jak istotne jest dla niego budowanie w Polsce nowej lewicy.

Początkowo przedstawia swoją życiową drogę poprzez zachwyt, jeszcze w okresie dziecięcym, skrajną prawicą i następnie ewolucję w kierunku radykalnej, wolnościowej lewicy. Na pytanie dziennikarza, czy to prawda, że nawołuje do tworzenia nowego ruchu lewicowego, Michał Zygmunt odpowiada: Tak, jestem zwolennikiem kompleksowego, lewicowego projektu politycznego. Prawdziwej lewicy, a nie takiej jak LiD, którzy zresztą właśnie zdychają.

Dodaje także, odnosząc się do swojego zaangażowania w ruchu LGBT: Ja nie patrzę na rzeczywistość pod kątem tożsamości, tylko klasowym. Gej, który zarabia 300 tys. zł rocznie i uważa, że nie powinno być żadnych zasiłków dla bezrobotnych, jest moim wrogiem ideologicznym. I ja o takim geju nie mogę myśleć w kategoriach emancypacji, bo on już jest wyemancypowany. Jeśli chce mieć dziecko, to może zapłacić 30 tys. dolarów agencji adopcyjnej i dostać od ręki małego Chińczyka. Takie agencje nawet ci jeszcze zalegalizują dziecko – będziesz miał w papierach, że pochodzi z romansu z Chinką... Mnie interesują natomiast prawdziwe problemy przeciętnych ludzi.

Dlaczego Donald Tusk, wychwalając "irlandzki cud", nie mówi, że w czasie tego cudu wszyscy bezrobotni dostawali godziwe zasiłki? Dlaczego Polska nie mogłaby przyjąć skandynawskich rozwiązań społeczno-ekonomicznych, zamiast kierować się bzdurami Instytutu Adama Smitha i Platformy Obywatelskiej? – stwierdza Michał Zygmunt.

mb

1 Maja - demonstracja z okazji Święta Ludzi Pracy!
Warszawa, rondo de Gaulle'a
1 maja (środa), godz. 11.00
Przyjdź na Weekend Antykapitalizmu 2024 – 24-26 maja w Warszawie
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
24-26 maja
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

29 kwietnia:

1945 - Karl Renner (SPÖ) został po raz drugi kanclerzem Austrii.

1970 - Wojna wietnamska: w celu tropienia partyzantów Viet Congu wojska USA i Wietnamu Płd. dokonują inwazji na sąsiednią Kambodżę.

1986 - W Hiszpanii powstała Zjednoczona Lewica (IU), będąca pierwotnie koalicją wyborczą zorganizowaną w 1986 r. na fali protestów przeciwko wejściu do NATO. Została utworzona przez PCE, grupy lewicowców, zielonych, lewicowych socjalistów i republikanów.

1991 - Haiti: Obalenie demokratycznie wybranego prezydenta Jeana-Bertranda Aristide'a.

2004 - W Warszawie odbył się Antyszczyt Europejskiego Forum Ekonomicznego.

2006 - Zmarł John K. Galbraith, amerykański ekonomista, zwolennik keynesizmu i interwencjonizmu w gospodarce.

2006 - Prezydenci Kuby, Boliwii i Wenezueli podpisali w Hawanie porozumienie gospodarcze Boliwariańska Alternatywa dla Ameryki (ALBA).

2007 - W Zagrzebiu zmarł Ivica Račan, premier Chorwacji w latach 2000-2003, założyciel i lider Socjaldemokratycznej Partii Chorwacji.