Niemcy: Szef SPD krytykuje Polskę

[2008-08-25 19:34:28]

Szef Socjaldemokratycznej Partii Niemiec (SPD) Kurt Beck (na zdjęciu) skrytykował porozumienie Polski i USA w sprawie tarczy antyrakietowej. Beck stwierdził ponadto, że zamrożenie przez NATO dialogu z Rosją w krytycznym momencie było błędem.

To nie do wiary, że niektóre państwa najwyraźniej już zapomniały o doświadczeniach zimnej wojny - mówił Beck na konferencji prasowej. Po co istnieją wszystkie te fora dialogu, jeśli nie można ich wykorzystać w warunkach kryzysu? - pytał szef SPD, komentując zamrożenie współpracy z Moskwą w ramach Rady NATO-Rosja.

Beck zaznaczył, że jego wypowiedź jest kwintesencją tego, co podczas posiedzenia prezydium współrządzącej Niemcami SPD powiedział szef niemieckiego MSZ - socjaldemokrata Frank- Walter Steinmeier.

Przemysław Prekiel

4 lipca:

1919 - Urodził się Jan Strzelecki, socjolog, eseista, taternik. Redaktor pisma "Płomienie", autor głośnego manifestu "O socjalizmie humanistycznym".

1934 - Zmarła Maria Skłodowska-Curie, polska fizyk, chemik, dwukrotna laureatka Nagrody Nobla.

1938 - Zmarł Otto Bauer, austriacki polityk, ekonomista, socjolog. Jeden z teoretyków austromarksizmu.

1946 - Pogrom ludności żydowskiej w Kielcach. Zginęły 42 osoby.

1976 - Zmarł Antoni Słonimski, poeta, felietonista, dramatopisarz, satyryk, krytyk teatralny i działacz społeczny za młodu związany z PPS.

2006 - Robert Fico został premierem Słowacji.

2010 - Zmarł Rafał Górski, działacz związku zawodowego Inicjatywa Pracownicza oraz Federacji Anarchistycznej.