Algieria: Prezydent zapowiada demokratyczne reformy

[2011-04-16 06:55:01]

15 kwietnia prezydent Algierii Abdelaziz Buteflika (na zdjęciu) zapowiedział w wystąpieniu w telewizji państwowej m.in. zmiany w konstytucji i reformy legislacyjne. Zdaniem agencji Reutera, ich celem jest niedopuszczenie do fali protestów, podobnej do tych z Egiptu i Tunezji. W krajach tych doszło do obalenia prezydentów Hosniego Mubaraka i Zina Al-Abidina Ben Alego.

Ponaglę parlament, aby zajął się reformami legislacyjnymi - powiedział prezydent, który nie występował publicznie przez ostatnie trzy miesiące. Dodał, że postanowił też wprowadzić poprawki do konstytucji, aby wzmocnić demokrację przedstawicielską w Algierii. W 30-minutowym wystąpieniu zapowiedział, że zmodyfikuje prawo wyborcze, aby stało się bardziej reprezentatywne, oraz że zaprosi zagranicznych obserwatorów, by monitorowali przebieg najbliższych wyborów prezydenckich w 2014 roku.

Buteflika zapowiedział też, że powstanie nowe prawo prasowe. Jego dotychczasowa wersja przewiduje kary więzienia od 2 do 12 miesięcy oraz grzywny od ok. tysiąca do 5 tys. USD, a było używane - jak pisze Reuters - do więżenia dziennikarzy krytycznie wypowiadających się o prezydencie. Według słów prezydenta stacje radiowe i telewizyjne mają przedstawiać bardziej niż dotychczas zróżnicowane opinie. Wszyscy, a szczególnie młodzi, pragną (...) jeszcze więcej sprawiedliwości i wolności - ocenił szef państwa, dodając, że tych słusznych żądań nie można ignorować.

Od początku roku w Algierii dochodziło do protestów oraz kilku prób samospalenia w związku z bezrobociem, korupcją, samowolą władz oraz rosnącymi kosztami życia. Aby uspokoić nastroje, władze obniżyły ceny cukru i oliwy, a pod koniec lutego po 19 latach zniosły stan wyjątkowy.

Jarosław Klebaniuk

31 maja:

1794 - Insurekcja kościuszkowska: w Krakowie został ścięty za zdradę ksiądz Maciej Dziewoński.

1822 - Urodził się Edward Dembowski, polski socjalista, internacjonalista, filozof, krytyk literacki i publicysta; naczelna postać rewolucji krakowskiej z 1846 r.

1922 - Sejm odrzucił wniosek PPS o przyznanie autonomii dla Galicji Wschodniej.

1926 - KPP odcięła się od wcześniejszego poparcia udzielonego zamachowi stanu Józefa Piłsudskiego (tzw. błąd majowy).

2010 - Izraelscy komandosi ostrzelali i zajęli Flotyllę Pokojową na rzecz Strefy Gazy.

2016 - Po śmierci Muhammada Abdula Aziza sekretarzem generalnym Frontu Polisario i p.o. prezydenta Sahary Zachodniej został Chatri ad-Dauh.

2017 - Zoran Zaew (SDSM) został premierem Macedonii.