Niemcy: SPD zgadza się na koalicję rządową z CDU/CSU

[2018-03-07 18:19:25]

W wewnątrzpartyjnym referendum, trwającym od 20 lutego do 2 marca, 66 proc. z niemal 380 tys. głosujących członków SPD poparło utworzenie koalicji z chadekami. Frekwencja wyniosła 78,3 proc. Tym samym zniknęła największa przeszkoda na drodze do utworzenia nowego gabinetu Angeli Merkel.

Na wynikach głosowania zaważyło przekonanie, że Niemcy potrzebują stabilnego rządu do przeprowadzenia reform wewnętrznych, a także do podjęcia wraz z Francją reform w strefie euro. SPD wywalczyła dość korzystne warunki udziału w koalicji. Najważniejszą „zdobyczą” jest ministerstwo finansów, którym do tej pory kierował chadecki polityk. „Nie” dla koalicji mogłoby oznaczać nowe wybory i bardzo prawdopodobną klęskę SPD.

Kierownictwo SPD musi teraz zadecydować, komu spośród członków partii powierzyć kierowanie ministerstwami: polityki zagranicznej, finansów, pracy i spraw socjalnych, ds. rodziny oraz środowiska. Przewodnicząca frakcji SPD w Bundestagu Andrea Nahles zapowiedziała jednak, że najpóźniej do 12 marca zapadną decyzje o obsadzie tych resortów.

Socjaldemokraci będą musieli jak najszybciej opracować nowy program, który pozwoli im odzyskać zaufanie wyborców i skutecznie walczyć o ich poparcie z die Linke, jak również Zielonymi, którzy mają ambicje przejąć centrowy elektorat.

wch

Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona

21 sierpnia:

1791 - Na Haiti wybuchło powstanie niewolników.

1831 - W Wirginii wybuchło powstanie niewolników pod wodzą Nata Turnera.

1859 - Urodził się Ludwik Krzywicki, jeden z wybitniejszych polskich myślicieli marksistowskich, socjolog i ekonomista, pedagog, działacz społeczny, polityk. Twórca polskiej socjologii.

1892 - We Lwowie urodził się Adam Próchnik, wybitny działacz socjalistyczny i oświatowy, historyk, poseł PPS.

1925 - Na stokach warszawskiej Cytadeli rozstrzelano komunistów: Władysława Hibnera, Władysława Kniewskiego i Henryka Rutkowskiego, sprawców nieudanego zamachu na policyjnego prowokatora.

1940 - W Meksyku zmarł ciężko ranny Lew Trocki, jeden z przywódców rewolucji październikowej, zamordowany na rozkaz Stalina.

1942 - W obozie KL Auschwitz zmarł Stanisław Dubois jeden z przywódców lewego skrzydła PPS, współtwórca Czerwonego Harcerstwa.

2006 - W przeprowadzonym przez rosyjskich nacjonalistów zamachu bombowym na moskiewskim Bazarze Czerkizowskim zginęło 14 osób, gł. azjatyckich handlarzy.

2010 - Australia: W wyborach parlamentarnych zwyciężyła centrolewicowa Australijska Partia Pracy.