Niemcy: SPD zgadza się na koalicję rządową z CDU/CSU

[2018-03-07 18:19:25]

W wewnątrzpartyjnym referendum, trwającym od 20 lutego do 2 marca, 66 proc. z niemal 380 tys. głosujących członków SPD poparło utworzenie koalicji z chadekami. Frekwencja wyniosła 78,3 proc. Tym samym zniknęła największa przeszkoda na drodze do utworzenia nowego gabinetu Angeli Merkel.

Na wynikach głosowania zaważyło przekonanie, że Niemcy potrzebują stabilnego rządu do przeprowadzenia reform wewnętrznych, a także do podjęcia wraz z Francją reform w strefie euro. SPD wywalczyła dość korzystne warunki udziału w koalicji. Najważniejszą „zdobyczą” jest ministerstwo finansów, którym do tej pory kierował chadecki polityk. „Nie” dla koalicji mogłoby oznaczać nowe wybory i bardzo prawdopodobną klęskę SPD.

Kierownictwo SPD musi teraz zadecydować, komu spośród członków partii powierzyć kierowanie ministerstwami: polityki zagranicznej, finansów, pracy i spraw socjalnych, ds. rodziny oraz środowiska. Przewodnicząca frakcji SPD w Bundestagu Andrea Nahles zapowiedziała jednak, że najpóźniej do 12 marca zapadną decyzje o obsadzie tych resortów.

Socjaldemokraci będą musieli jak najszybciej opracować nowy program, który pozwoli im odzyskać zaufanie wyborców i skutecznie walczyć o ich poparcie z die Linke, jak również Zielonymi, którzy mają ambicje przejąć centrowy elektorat.

wch

Z czego wynika przewaga mediów prawicowo-liberalnych w Polsce?
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
24 maja (czwartek), godz. 18.00
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

23 maja:

1842 - W Suwałkach urodziła się Maria Konopnicka, poetka i nowelistka, krytyczka literacka, publicystka, tłumaczka.

1863 - Ferdynard Lassalle powołał do życia Powszechny Niemiecki Związek Robotniczy, będący prekursorem SPD.

1871 - Na barykadzie rewolycyjnego Paryża zginął Jarosław Dąbrowski, polski generał, powstaniec styczniowy, komunard paryski; pochowany na cmentarzu Pere Lachaise.

1920 - Powstała Komunistyczna Partia Indonezji (PKI).

1924 - Urodził się Karlheinz Deschner, niemiecki pisarz, krytyk Kościoła katolickiego.

1926 - Urodził się Joe Slovo, południowoafrykański prawnik i lewicowy działacz polityczny.

1931 - Początek XXII Kongresu PPS w Krakowie; lewe skrzydło partii krytykuje taktykę Centrolewu.

1978 - W Warszawie zmarł Stanisław Bieniek, ps. Szela, partyzant GL i AL, lewicowy polityk i działacz spółdzielczy.