Spadek bezrobocia w UE

[2018-04-05 22:46:52]

Eurostat przedstawił dane na temat bezrobocia w Unii Europejskiej w styczniu bieżącego roku. Zgodnie z nimi bezrobocie w UE-28 spadło z 8,0% w lutym 2017 roku do 7,1% w lutym 2018 roku. W styczniu bieżącego roku stopa bezrobocia wynosiła 7,2%. W strefie euro poziom bezrobocia w lutym 2018 roku wynosił 8,5%, a rok wcześniej 9,6%.

Najniższe bezrobocie zanotowano w Czechach – 2,4% oraz w Niemczech i na Malcie – 3,5%. Najwyższą stopę bezrobocia odnotowano w Grecji – 20,8% (dane z grudnia ubiegłego roku), w Hiszpanii – 16,1% i we Włoszech – 10,9%.

W ciągu ostatniego roku we wszystkich krajach UE odnotowano spadek stopy bezrobocia z wyjątkiem Estonii, gdzie bezrobocie wzrosło z 5,8% do 6,5% (między styczniem 2017 r. i styczniem 2018 r.). Największy spadek bezrobocia odnotowano na Cyprze (z 12,6% do 9,6%), w Grecji (z 23,4% w grudnia 2016 r. do 20,8% w grudnia 2017 r.), w Chorwacji (z 12,0% do 9,6%).

Bezrobocie w Polsce spadło z 5,2% w lutym 2017 roku do 4,4% w lutym 2018 roku.

Wśród osób poniżej 25 roku życia bezrobocie w omawianym czasie spadło z 17,3% do 15,9%. Najmniej bezrobotnych w tej kategorii wiekowej było w Niemczech – 6,2%, w Holandii – 7,2% i w Czechach – 7,5%. Najwięcej bezrobotnych poniżej 25 roku życia było w Grecji – 45,0% (w grudniu 2017 r.), w Hiszpanii – 35,5% oraz we Włoszech – 32,8%.

Bezrobocie wśród mężczyzn w UE w okresie od lutym 2017 roku do lutym 2018 roku spadło z 7,8% do 6,9%, a wśród kobiet zmniejszyło się z 8,3% do 7,4%.

Eurostat podał też dane o stopie bezrobocia w USA. W lutym bieżącego roku bezrobocie w USA wyniosło 4,1% (rok wcześniej 4,7%).

Piotr Szumlewicz

Rekrutacja na Podyplomowe Gender Studies IBL PAN - do 19 października!
Warszawa, Pałac Staszica, ul. Nowy Świat 72
do 19 października 2018 roku
Powyborcze reminiscencje czyli quo vadis wrocławska lewico?
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
25 października (czwartek), godz. 18.00

19 października:

1914 - Urodził się David Korner, fracuski polityk pochodzenia rumuńskiego, założyciel i przywódca trockistowskiej Unii Komunistycznej.

1918 - Urodził się Louis Althusser, francuski filozof marksistowski, jeden z głównych przedstawicieli marksizmu strukturalistycznego.

1920 - Zmarł John Reed amerykański dziennikarz i pisarz, autor książki "Dziesięć dni, które wstrząsnęły światem", opisującej wydarzenia rewolucji październikowej, w oparciu o którą powstał film Sergiusza Eisensteina "Październik".

1937 - Uchwałą Walnego Zjazdu Związku Lekarzy Państwa Polskiego wprowadzono tzw. paragraf aryjski.

1940 - W Częstochowie urodził się Jerzy Kulej, wybitny polski bokser, dwukrotny mistrz olimpijski. Poseł SLD na Sejm RP w latach 2001-2005.

1960 - Rząd USA nałożył embargo na Kubę.

1962 - Urodził się Álvaro García Linera, polityk boliwijski, działacz lewicowej MAS, wiceprezydent Boliwii.

1983 - Obalono i zamordowano Maurice'a Bishopa, radykalnie lewicowego premiera Grenady.

1986 - Prezydent Mozambiku Samora Machel oraz 33 inne osoby zginęły, a 10 zostało rannych w katastrofie samolotu w górach Lebombo w RPA.

1987 - W Warszawie zmarł Igor Newerly, polski pisarz i pedagog.