Jemen: W czasie wojny zmar這 85 tys. dzieci

[2018-11-22 23:43:20]

Oko這 85 tys. dzieci poni瞠j pi徠ego roku zmar這 od kwietnia 2015 r. w Jemenie z g這du oraz z powodu ci篹kich chor鏏. 400 tys. dzieci cierpi z powodu ostrego i powa積ego niedo篡wienia. Zagro穎nych 鄉ierci g這dow jest obecnie o 15 tys. dzieci wi璚ej ni przed rokiem.

Powy窺ze dramatyczne dane przekaza豉 mi璠zynarodowa organizacja „Save the Children”, kt鏎a od 1919 r. walczy o ocalenie 篡cia dzieci i zapewnienie im lepszej przysz這軼i. Zwraca ona uwag, 瞠 oko這 14 mln Jeme鎍zyk闚 zagro穎nych jest g這dem. Liczba ta wzros豉 gwa速ownie od kiedy koalicja pod przyw鏚ztwem Arabii Saudyjskiej rozpocz窸a w czerwcu br. ataki na Hudajd. Od tego czasu import 篡wno軼i za po鈔ednictwem portu zosta drastycznie ograniczony, do 55 tys. ton na miesi帷. Zaspokaja to potrzeby zaledwie 16 proc. ludno軼i kraju, czyli 4,4 mln ludzi, w鈔鏚 nich 2,2 mln to dzieci. Dalsze zmniejszenie importu mog這by prowadzi wprost do kl瘰ki g這du. Niestety, w ostatnich tygodniach dramatycznie nasili造 si ataki lotnicze na Hudajd oraz walki w okolicach Sany i Taizz.

Od roku 2011 Jemen pogr捫ony jest w wojnie, kt鏎a dawno przesta豉 mie charakter wy陰cznie domowej. Trzy lata temu konflikt przybra znacznie na sile. Wspierani przez Iran szyici z ruchu Huti walcz z sunnickim rz康em, kt鏎ego wspiera koalicja pa雟tw z Arabi Saudyjsk na czele. T z kolei wspomagaj USA i pa雟twa Europy Zachodniej.

wch

drukuj pole znajomym poprzedni tekst nast瘼ny tekst zobacz komentarze

Czytaj nasze teksty za po鈔ednictwem aplikacji LewicaPL dla Androida:

Solidarni z Ro瘸w! Stop ludob鎩stwu Kurd闚!
Cz瘰tochowa, plac Biega雟kiego
Cz瘰tochowa, 19 pa寮ziernika (sobota), godz. 15.00
Ekologiczna Katastrofa: Wroc豉w – Polska – Europa - 安iat
Wroc豉w, Tajne komplety, ksiegarnio-kawiarnia w Sukienicach, Przej軼ie Garncarskie
24 pa寮ziernika (czwartek), godz. 17.30-19.00
Szukam ksi捫ki
Poszukuj ksi捫ek
"PPS dlaczego si nie uda這" - kupi!!!
Szukam muzyk闚, realizator闚 d德i瘯u do wsp鏊nego projektu.
wsz璠zie
Petycja o opodatkowaniu ksi篹y

Wi璚ej og這sze...

19 pa寮ziernika:

1899 - Urodzi si Miguel Asturias, gwatemalski pisarz, przedstawiciel realizmu magicznego, noblista. Zaanga穎wany politycznie po stronie ruch闚 lewicowych, sprzeciwia si rz康om dyktatorskim i eksploatacji przez wielkie korporacje.

1914 - Urodzi si David Korner, fracuski polityk pochodzenia rumu雟kiego, za這篡ciel i przyw鏚ca trockistowskiej Unii Komunistycznej.

1918 - Urodzi si Louis Althusser, francuski filozof marksistowski, jeden z g堯wnych przedstawicieli marksizmu strukturalistycznego.

1937 - Uchwa陰 Walnego Zjazdu Zwi您ku Lekarzy Pa雟twa Polskiego wprowadzono tzw. paragraf aryjski.

1960 - Rz康 USA na這篡 embargo na Kub.

1983 - Obalono i zamordowano Maurice'a Bishopa, radykalnie lewicowego premiera Grenady.

1986 - Prezydent Mozambiku Samora Machel oraz 33 inne osoby zgin窸y, a 10 zosta這 rannych w katastrofie samolotu w g鏎ach Lebombo w RPA.

1987 - W Warszawie zmar Igor Newerly, polski pisarz i pedagog.