Państwowe Porty Lotnicze pozywają Piotra Szumlewicza

[2019-02-02 23:40:59]

Prezes Szpikowski prowadzi zmasowaną nagonkę przeciwko mnie, między innymi wysyłając pracownikom PPL maile, w których stara się sprowadzić moją działalność związkową do motywów politycznych. Jednocześnie od wielu tygodni prowadzi politykę, której celem jest całkowita pacyfikacja protestów pracowniczych i osłabienie związków zawodowych. W firmie zasłynął między innymi z olbrzymiej skali zwolnień dyscyplinarnych. Szpikowski jest świetnym wcieleniem folwarcznych metod zarządzania, stosowanych przez nominatów obecnej władzy. Jeśli jednak liczy, że zastraszy mnie swoimi pozwami, to głęboko się myli.

Piotr Szumlewicz

Przedsiębiorstwo Państwowe „Porty Lotnicze”, którego dyrektorem jest Mariusz Szpikowski, wystąpiło z pozwem o naruszenie dóbr osobistych osoby prawnej – PPL – przeciw przewodniczącemu Rady OPZZ województwa mazowieckiego, Piotrowi Szumlewiczowi, oraz wydawcy, redaktorowi naczelnemu i dziennikarzowi portalu strajk.eu. Zdaniem firmy Szumlewicz poprzez swoje wypowiedzi na portalu naruszył renomę, dobre imię i wizerunek rzetelnego i uczciwego przedsiębiorstwa oraz pracodawcy. Szpikowski uważa, że przewodniczący mazowieckiego OPZZ rozpowszechniał nieprawdziwe informacje dotyczące PPL, działalności firmy, jej relacji ze związkami i pracownikami oraz systemu zatrudniania pracowników.

PPL w ramach zadośćuczynienia będzie domagać się publikacji przeprosin w ogólnopolskich dziennikach oraz wnosi o zasądzenie sumy pieniężnej na cel społeczny: 20 000 zł na rzecz Schroniska dla Bezdomnych Zwierząt „Na Paluchu”.

Kilka tygodni temu Szpikowski groził Szumlewiczowi pozwem jako szefowi mazowieckich struktur OPZZ i wiceszefowi Wojewódzkiej Rady Dialogu Społecznego za chęć porozmawiania o sytuacji w PPL na WRDS. 31 stycznia br. Szpikowski wysłał do wszystkich pracowników firmy materiał z naszego portalu poświęcony problemom Szumlewicza w OPZZ z własnym komentarzem. Prezes PPL po raz kolejny zarzucił Szumlewiczowi polityczne motywacje działań, wyrażając satysfakcję, że OPZZ chce się pozbyć związkowca.

am

Solidarni z Rożawą! Stop ludobójstwu Kurdów!
Częstochowa, plac Biegańskiego
Częstochowa, 19 października (sobota), godz. 15.00
Ekologiczna Katastrofa: Wrocław – Polska – Europa - Świat
Wrocław, Tajne komplety, ksiegarnio-kawiarnia w Sukienicach, Przejście Garncarskie
24 października (czwartek), godz. 17.30-19.00

19 października:

1899 - Urodził się Miguel Asturias, gwatemalski pisarz, przedstawiciel realizmu magicznego, noblista. Zaangażowany politycznie po stronie ruchów lewicowych, sprzeciwiał się rządom dyktatorskim i eksploatacji przez wielkie korporacje.

1914 - Urodził się David Korner, fracuski polityk pochodzenia rumuńskiego, założyciel i przywódca trockistowskiej Unii Komunistycznej.

1918 - Urodził się Louis Althusser, francuski filozof marksistowski, jeden z głównych przedstawicieli marksizmu strukturalistycznego.

1937 - Uchwałą Walnego Zjazdu Związku Lekarzy Państwa Polskiego wprowadzono tzw. paragraf aryjski.

1960 - Rząd USA nałożył embargo na Kubę.

1983 - Obalono i zamordowano Maurice'a Bishopa, radykalnie lewicowego premiera Grenady.

1986 - Prezydent Mozambiku Samora Machel oraz 33 inne osoby zginęły, a 10 zostało rannych w katastrofie samolotu w górach Lebombo w RPA.

1987 - W Warszawie zmarł Igor Newerly, polski pisarz i pedagog.