Wenezuela: Guaido nie wyklucza zgody na interwencję USA

[2019-02-09 09:25:49]

Juan Guaidó powiedział w piątek, że nie wyklucza zbrojnej interwencji USA w jego kraju w celu "zmuszenia Nicolása Maduro do oddania władzy i zakończenia kryzysu politycznego oraz humanitarnego" - poinformowała AFP.

Zrobimy wszystko, co konieczne, wszystko, co musimy zrobić (...) To oczywiście bardzo kontrowersyjna kwestia, ale nasza suwerenność daje nam prerogatywy do tego, aby zrobić to, co jest konieczne - oświadczył Guaidó.

Prezydent USA Donald Trump, który jako pierwszy ze światowych przywódców uznał Guaidó jako tymczasowego prezydenta Wenezueli, kilka dni temu powiedział, że rozważał już wcześniej użycie amerykańskiego wojska w Wenezueli w celu rozwiązania kryzysu politycznego.

23 stycznia br. Guaidó na fali masowych antyrządowych protestów obwołał się tymczasowym prezydentem Wenezueli, uznając, że wybory prezydenckie z maja 2018 r., które wygrał Maduro, zostały przeprowadzone z pogwałceniem demokratycznych procedur.

Przejęcie władzy przez Guaidó uznało dotąd 40 krajów na świecie, w tym większość państw Ameryki Łacińskiej (z wyjątkiem Meksyku, Urugwaju, Salwadoru i członków ALBA), Kanada, Australia, Izrael, Maroko, Albania, Kosowo i Gruzja. 4 lutego postąpiły tak: Hiszpania, Francja, Wielka Brytania, Niemcy, Holandia, Szwecja, Portugalia, Austria, Dania, Litwa, Łotwa, Polska i Czechy. Wkrótce potem w ich ślady poszły Bułgaria, Estonia, Chorwacja Macedonia. W zeszłym tygodniu Guaido uznał Parlament Europejski.

Do grupy państw, które nie uznały prezydentury Guaidó i cały czas wyrażają poparcie dla Maduro należą przede wszystkim: Rosja, Chiny i Turcja.

Neutralność w tym sporze zadeklarowały: ONZ, Indie, Indonezja, Arabia Saudyjska, Armenia, Kuwejt,, Nepal, Wietnam, Watykan i Namibia i Wybrzeże Kości Słoniowej.

wch

Solidarni z Rożawą! Stop ludobójstwu Kurdów!
Częstochowa, plac Biegańskiego
Częstochowa, 19 października (sobota), godz. 15.00
Ekologiczna Katastrofa: Wrocław – Polska – Europa - Świat
Wrocław, Tajne komplety, ksiegarnio-kawiarnia w Sukienicach, Przejście Garncarskie
24 października (czwartek), godz. 17.30-19.00

18 października:

1519 - Meksyk: Hiszpańscy konkwistadorzy dokonali masakry tysięcy nieuzbrojonych mieszkańców miasta Cholula.

1835 - Urodził się Bolesław Limanowski, nestor polskiego ruchu socjalistycznego, przewodniczący kongresu paryskiego, na którym powołano do życia PPS, zesłaniec syberyjski, senator, doktor honoris causa Uniwersytetu Warszawskiego.

1920 - Strajk polityczny w Warszawie i Lwowie zorganizowany przez PPS przeciwko ustanowieniu senatu.

1924 - Hjalmar Branting ze Szwedzkiej Socjaldemokratycznej Partii Robotniczej został po raz trzeci premierem Szwecji.

1961 - W Turynie została uchwalona Europejska Karta Społeczna.

1981 - Socjaldemokratyczny PASOK wygrał wybory parlamentarne w Grecji, zdobywając 48% głosów.

2007 - Była premier Pakistanu Benazir Bhutto wróciła do kraju po 8 latach wygnania. Tego samego dnia w podwójnym zamachu bombowym na jej konwój zginęło co najmniej 130 osób.