Słowacja: Pierwsza tura wyborów prezydenckich. Wygrana Zuzany Čaputovej

[2019-03-17 08:09:30]

Zuzana Čaputová wygrała pierwszą turę wyborów prezydenckich na Słowacji - poinformował po przeliczeniu wszystkich głosów Urząd Statystyczny. Otrzymała ona 40,57 proc. głosów i drugiej turze zmierzy się z Marošem Šefčovičem, którego poparło 18,66 proc. wyborców.

Trzecie i czwarte miejsce zajęli skrajnie prawicowi kandydaci. Sędzia Sądu Najwyższego i jego były przewodniczący Štefan Harabin zdobył 14,34 proc. głosów, a lidera antyeuropejskiej i antymigranckiej Partii Ludowej Nasza Słowacja poparło Marian Kotleba - 10,39 proc.

Čaputová wygrała aż w 71 okręgach, Šefčovič w siedmiu, w północnej części kraju, zaś Harabin w jednym (Svidnik).

Frekwencja wyniosła 48,74 proc. Druga tura wyborów prezydenckich odbędzie się 30 marca.

Čaputová, prawniczka, wiceprzewodnicząca pozaparlamentarnej liberalnej partii Progresywna Słowacja, podziękowała swoim wyborcom nie tylko w języku słowackim, ale także w językach głównych mniejszości narodowych i etnicznych na Słowacji: po węgiersku, rusińsku i romsku.

O swoim konkurencie w drugiej turze powiedziała, że reprezentuje inne polityczne ugrupowanie, inne poglądy i rozwiązania. Uważam go za polityka, który w zasadzie trzyma się faktów – powiedziała Čaputová i dodała, że cieszy się, że nie będą musieli walczyć z ekstremą.

Podkreśliła, że chciałaby dotrzeć także do wyborców Štefana Harabina. Łączy nas podobna diagnoza stanu społeczeństwa. Ich wybory często są wynikiem niezadowolenia i frustracji. Na poziomie przyczyn i diagnozy może być miedzy nami znak równości, ale postaram się zaproponować im inne rozwiązania – mówiła.

Zapowiedziała, że przed drugą turą nie zamierza zmieniać strategii. Moją strategią była dotąd szczerość i autentyzm - podkreśliła i dodała, że działa w sposób, który nie polaryzuje a łączy.

Maroš Šefčovič, niezależny kandydat popierany przez socjaldemokratyczną partię SMER-SD wiceprzewodniczący Komisji Europejskiej, podsumowując pierwszą i zapowiadając kampanię przed drugą turą, powiedział, że nie zamierza walczyć ze złem (co deklarowała Čaputová) i nie chce dzielić ludzi na dobrych i złych.

Od jutra zaczynamy od nowa. Zrobię wszystko, aby dotrzeć do większości wyborców i zostać prezydentem – zapowiedział Przekonywał, że chce być prezydentem z ludzką twarzą i dotrzeć do wyborców silnym programem socjalnym oraz podkreślaniem tradycyjnych wartości chrześcijańskich.

To, co będziecie ode mnie słyszeć w nadchodzących dniach, to podkreślanie, jakim krajem Słowacja będzie, jak się będzie rozwijać - powiedział Šefčovič.

Podkreślano, że łączny wynik skrajnie prawicowych kandydatów jest lepszy od rezultatu Šefčoviča, ale mimo zbliżonych elektoratów, kandydaci ci nie porozumieli się.

Podczas nocy wyborczej Harabin zarzucił Kotlebie, że dzięki niemu do drugiej tury dostał się Šefčovič. Zwyciężyły likwidacja tradycyjnej rodziny, bazy i obce wojska na terenie Słowacji i w zasadzie zanik państwa – mówił Harabin, zapowiadając, że wygra kolejne wybory prezydenckie.

wch

25 lutego:

1921 - Utworzono Gruzińską SRR.

1944 - Powstała Centralizacja Stronnictw Demokratycznych, Socjalistycznych i Syndykalistycznych – porozumienie polityczne skupiające ugrupowania lewicowe: Robotniczą Partię Polskich Socjalistów, Polskie Stronnictwo Demokratyczne, Polską Ludową Akcję Niepod

1950 - Urodził się Néstor Kirchner, polityk argentyński, peronista o odchyleniu lewicowym, gubernator prowincji Santa Cruz; 2003-2007 prezydent Argentyny.

1986 - Prawicowy, filipiński dyktator Ferdinand Marcos został zmuszony do ucieczki z kraju. Funkcję prezydenta objęła liderka opozycji Corazon Aquino.

1993 - Pod zarzutem przyjęcia łapówki aresztowano Wojciecha Dobrzyńskiego, dyrektora biura Klubu Parlamentarnego Porozumienia Centrum.

1993 - Początek 48-godzinnego strajku generalnego w regionie łódzkim.

1994 - Żydowski osadnik Baruch Goldstein otworzył ogień do modlących się w Grocie Praojców w Hebronie Palestyńczyków, zabijając 29 osób.

1994 - Odbył się Kongres Jedności PPS, w wyniku którego scalono cztery odłamy partii (bez PPS Ikonowicza).

1996 - Kolejny Kongres Jedności PPS - ostateczne scalenie wszystkich partii używających nazwy PPS.

2013 - We Włoszech centrolewicowa koalicja wygrała przedterminowe wybory parlamentarne.