Prima aprilis na lewica.pl

[2019-04-02 07:49:34]

Podana przez nas wczoraj informacja, że IPN szykuje akcję włączenia do grona "wyklętych" ukraińskich i niemieckich partyzantów walczących po 1944 roku z polskimi władzami, była żartem pimaaprilisowym.

Niestety obserwując ostatnie działania IPN takie jak doprowadzenie do zniszczenia pomnika poległych w walce z nazistami w Baranowskiej Górze, czy próby rozbiórki pomników upamiętniających walki z ukraińskimi faszystami, pokazują, że żart niedługo może okazać się rzeczywistością.

Włączenie Werwolfu i UPA do grona "wyklętych" nie wymagałoby też wielkich wysiłków. Obie formacje popełniały zbrodnie, podobnie jak wiele oddziałów tzw. "wyklętych". Skala, w przypadku UPA była wprawdzie o wiele większa, ale i ukraińscy faszyści dysponowali większymi środkami i zapleczem niż "bohaterowie" polskiej "polityki historycznej" tacy jak "Bury", "Łupaszka", czy "Ogień".

Michał Warecki

4 lipca:

1919 - Urodził się Jan Strzelecki, socjolog, eseista, taternik. Redaktor pisma "Płomienie", autor głośnego manifestu "O socjalizmie humanistycznym".

1934 - Zmarła Maria Skłodowska-Curie, polska fizyk, chemik, dwukrotna laureatka Nagrody Nobla.

1938 - Zmarł Otto Bauer, austriacki polityk, ekonomista, socjolog. Jeden z teoretyków austromarksizmu.

1946 - Pogrom ludności żydowskiej w Kielcach. Zginęły 42 osoby.

1976 - Zmarł Antoni Słonimski, poeta, felietonista, dramatopisarz, satyryk, krytyk teatralny i działacz społeczny za młodu związany z PPS.

2006 - Robert Fico został premierem Słowacji.

2010 - Zmarł Rafał Górski, działacz związku zawodowego Inicjatywa Pracownicza oraz Federacji Anarchistycznej.