Ruszyło Halo.Radio

[2019-10-01 23:18:17]

1 października ruszyło nowe internetowe medium – Halo.Radio. Ma to być połączenie radia internetowego z transmisją video live programów na Facebooku, YouTube i za pośrednictwem strony internetowej oraz aplikacji już teraz dostępnej na androida i iOS. Z każdej audycji dostępne będą podcasty dla tych, którzy nie mogli wysłuchać jej na żywo. Widzowie i słuchacze będą mogli brać w nich udział, zadając pytania za pośrednictwem mediów społecznościowych, a także poprzez dwie linie telefoniczne łączące ich ze studiem Halo.Radia. Prowadzący mają też rozmawiać z gośćmi oraz na bieżąco odnosić się do tematów proponowanych także przez internautów.

Hasłem medium jest „Halo.Radio. Medium Obywatelskie – pierwsze radio do gadania”. Gospodarze programów mają zapewnioną pełną dowolność w doborze gości, przy czym nie zamierzają zapraszać do Halo.Radia mainstreamowych polityków. Środki na nowe medium pochodzą z publicznie prowadzonej zbiórki na platformie patronite.pl. Głównym pomysłodawcą i twórcą projektu jest Kuba Wątły.

Swoje audycje w Halo.Radio będą mieć między innymi Magdalena Żakowska, Roman Kurkiewicz, Karolina Rogaska, Renata Gluza, Wojciech Krzyżaniak, Tomasz Piątek, Wiktor Bater, Agnieszka Żądło, Natalia Wilk-Sobczak, Maciej Wiśniowski, Marcin Celiński, Jan Śpiewak, Przemysław Witkowski, Tomasz Raczek i Piotr Szumlewicz.

Na początku, Halo.Radio będzie codziennie nadawać 11 godzin programu na żywo: od 7.00 rano do 10.00 z przerwą między 10.00 a 15.00, podczas której będą emitowane powtórki najciekawszych programów z poprzedniego dnia. Od 21.00 do 23.00 dziennikarze oddadzą głos słuchaczom. To pasmo poprowadzą m.in. Tomasz Kowalczuk, Konrad Szołajski i Radosław Masłowski.

Piotr Szumlewicz

150. ROCZNICA URODZIN – RÓŻA LUKSEMBURG NA DZIŚ
ZOOM
3 marca (środa), godz. 18.30

3 marca:

321 - Cesarz rzymski Konstantyn I Wielki wydał edykt wprowadzający niedzielny odpoczynek dla wszystkich kategorii pracowników z wyjątkiem rolników.

1846 - Wojska austriackie zdławiły powstanie krakowskie.

1896 - Około 110 górników zginęło w pożarze w kopalni "Kleofas" w Katowicach.

1917 - W Rosji wybuchła rewolucja lutowa.

1919 - Początek strajku 30 tysięcy górników i hutników górnośląskich; postulaty wycofania Grenzschutzu i wprowadzenia Czerwonej Gwardii.

1924 - Urodził się Tomiichi Murayama, w latach 1994-96 premier Japonii z ramienia Japońskiej Partii Socjalistycznej (Nihon Shakai-to).

1927 - Urodził się Pierre Aubert, polityk Szwajcarskiej Partii Socjaldemokratycznej. Dwukrotnie sprawował rotacyjne przewodnictwo Rady Związkowej (równoznaczne ze stanowiskiem prezydenta Szwajcarii) - w 1983 i 1987.

1934 - We Lwowie urodził się Jacek Kuroń.

1937 - Polskie władze sanacyjne zamknęły jednolitofrontowy "Dziennik Popularny".

1977 - Polska ratyfikowała Międzynarodowe Pakty Praw Człowieka.

1991 - W Los Angeles biali policjanci brutalnie pobili czarnoskórego taksówkarza Rodneya Kinga. Funkcjonariusze oskarżeni o nadużycie siły zostali uniewinnieni, co doprowadziło do wybuchu agresji i największych zamieszek na tle rasistowskim w USA w XX wieku.

1996 - Zmarła Marguerite Duras, francuska pisarka. W czasie wojny wstąpiła do Francuskiej Partii Komunistycznej, z której wydalono ją w 1955.