II tura wyborów prezydenckich: zwycięstwo Dudy, sukces Trzaskowskiego

[2020-07-13 12:38:15]

Zgodnie z oficalnymi danymi Państwowej Komisji Wyborczej, zwycięzcą wyborów prezydenckich został Andrzej Duda, dotychczasowy prezydent Polski. Po przeliczeniu wszystkich protokołów wyborczych, zdobył on 51,03 proc. poparcia, co przekłada się na ponad 10,44 milionów oddanych na niego głosów. Jego kontrkandydat, Rafał Trzaskowski, prezydent Warszawy i wiceprzewodniczący Platformy Obywatelskiej, zdobył 48,97 proc. poparcia czyli ponad 10,01 mln głosów.

Frekwencja wyborcza wyniosła 68,18 % i była najwyższa od czasu drugiej tury wyborów prezydenckich w 1995 roku, kiedy to wyniosła 68,8%.

Pomimo zwycięstwa obecnego prezydenta, wybory to również sukces dla Rafała Trzaskowskiego, który zyskał ponad 18,5 punktów proc. poparcia między pierwszą a drugą turą. Obserwatorzy sceny politycznej są zdania, że ten wynik może pozytywnie wpłynąć na jego dalszą karierę polityczną.

Tomasz Rysz

150. ROCZNICA URODZIN – RÓŻA LUKSEMBURG NA DZIŚ
ZOOM
3 marca (środa), godz. 18.30

3 marca:

321 - Cesarz rzymski Konstantyn I Wielki wydał edykt wprowadzający niedzielny odpoczynek dla wszystkich kategorii pracowników z wyjątkiem rolników.

1846 - Wojska austriackie zdławiły powstanie krakowskie.

1896 - Około 110 górników zginęło w pożarze w kopalni "Kleofas" w Katowicach.

1917 - W Rosji wybuchła rewolucja lutowa.

1919 - Początek strajku 30 tysięcy górników i hutników górnośląskich; postulaty wycofania Grenzschutzu i wprowadzenia Czerwonej Gwardii.

1924 - Urodził się Tomiichi Murayama, w latach 1994-96 premier Japonii z ramienia Japońskiej Partii Socjalistycznej (Nihon Shakai-to).

1927 - Urodził się Pierre Aubert, polityk Szwajcarskiej Partii Socjaldemokratycznej. Dwukrotnie sprawował rotacyjne przewodnictwo Rady Związkowej (równoznaczne ze stanowiskiem prezydenta Szwajcarii) - w 1983 i 1987.

1934 - We Lwowie urodził się Jacek Kuroń.

1937 - Polskie władze sanacyjne zamknęły jednolitofrontowy "Dziennik Popularny".

1977 - Polska ratyfikowała Międzynarodowe Pakty Praw Człowieka.

1991 - W Los Angeles biali policjanci brutalnie pobili czarnoskórego taksówkarza Rodneya Kinga. Funkcjonariusze oskarżeni o nadużycie siły zostali uniewinnieni, co doprowadziło do wybuchu agresji i największych zamieszek na tle rasistowskim w USA w XX wieku.

1996 - Zmarła Marguerite Duras, francuska pisarka. W czasie wojny wstąpiła do Francuskiej Partii Komunistycznej, z której wydalono ją w 1955.