Koronawirus w Polsce (stan na 15.09.2020)

[2020-07-18 20:58:48]

605 nowych przypadków koronawirusa – taką liczbę zakażeń wykryły służby w Polsce w ciągu ostatniej doby. 24 kolejnych zakażonych zmarło.

Bilans potwierdzonych przypadków zakażeń od początku epidemii w Polsce zwiększył się do 75 134, a łączna liczba zgonów do 2227.

Nowe przypadki zakażeń dotyczą województw: małopolskiego (120), mazowieckiego (98), śląskiego (62), dolnośląskiego (60), pomorskiego (41), świętokrzyskiego (33), opolskiego (28), wielkopolskiego (28), kujawsko-pomorskiego (22), lubelskiego (22), warmińsko-mazurskiego (21), podkarpackiego (20), łódzkiego (17), zachodniopomorskiego (17), podlaskiego (11), lubuskiego (5).

Obecnie zajętych jest 1 996 łóżek szpitalnych, a 92 pacjentów wymaga użycia respiratorów. 95 241 osób przebywa na kwarantannie.

Pierwszy przypadek koronawirusa w Polsce potwierdzono 4 marca. Największy dobowy przyrost zmarłych odnotowano 24 kwietnia - 40 osób.

wch

150. ROCZNICA URODZIN – RÓŻA LUKSEMBURG NA DZIŚ
ZOOM
3 marca (środa), godz. 18.30

3 marca:

321 - Cesarz rzymski Konstantyn I Wielki wydał edykt wprowadzający niedzielny odpoczynek dla wszystkich kategorii pracowników z wyjątkiem rolników.

1846 - Wojska austriackie zdławiły powstanie krakowskie.

1896 - Około 110 górników zginęło w pożarze w kopalni "Kleofas" w Katowicach.

1917 - W Rosji wybuchła rewolucja lutowa.

1919 - Początek strajku 30 tysięcy górników i hutników górnośląskich; postulaty wycofania Grenzschutzu i wprowadzenia Czerwonej Gwardii.

1924 - Urodził się Tomiichi Murayama, w latach 1994-96 premier Japonii z ramienia Japońskiej Partii Socjalistycznej (Nihon Shakai-to).

1927 - Urodził się Pierre Aubert, polityk Szwajcarskiej Partii Socjaldemokratycznej. Dwukrotnie sprawował rotacyjne przewodnictwo Rady Związkowej (równoznaczne ze stanowiskiem prezydenta Szwajcarii) - w 1983 i 1987.

1934 - We Lwowie urodził się Jacek Kuroń.

1937 - Polskie władze sanacyjne zamknęły jednolitofrontowy "Dziennik Popularny".

1977 - Polska ratyfikowała Międzynarodowe Pakty Praw Człowieka.

1991 - W Los Angeles biali policjanci brutalnie pobili czarnoskórego taksówkarza Rodneya Kinga. Funkcjonariusze oskarżeni o nadużycie siły zostali uniewinnieni, co doprowadziło do wybuchu agresji i największych zamieszek na tle rasistowskim w USA w XX wieku.

1996 - Zmarła Marguerite Duras, francuska pisarka. W czasie wojny wstąpiła do Francuskiej Partii Komunistycznej, z której wydalono ją w 1955.