Pokojowy Nobel dla WFP

[2020-10-09 11:34:41]

Pokojowa nagroda Nobla w tym roku trafi do Światowego Programu Żywnościowego, zajmującego się zwalczaniem głodu na świecie.

Światowy Program Żywnościowy (ang. World Food Programme, WFP) to agencja Organizacji Narodów Zjednoczonych, a także największa organizacja humanitarna na świecie, która została powołana do zwalczania globalnego głodu. Siedziba WFP mieści się w Rzymie, a biura znajdują się w ponad 80 krajach na całym świecie.

WFP pomaga wszędzie tam, gdzie zagrożone jest ludzkie życie, zwłaszcza jeśli ludzie nie są w stanie samodzielnie wytwarzać żywności lub nie mogą zapewnić jej sobie i swojej rodzinie, czyli przede wszystkim w sytuacjach kryzysowych, podczas wojen i katastrof naturalnych, a także po ich ustąpieniu, by pomóc społeczności w odbudowie normalnego życia. Głównymi regionami działania WFP są Afryka, Azja i Ameryka Południowa.

Najtrudniejsza sytuacja panuje w Afryce, gdzie głód to powszechny problem. We Wschodniej Afryce nawet 30 proc. populacji dotknięta jest niedożywieniem. Sytuację pogarszają zmiany klimatyczne, konflikty zbrojne i spowolnienie gospodarcze, a ostatnio pandemia koronawirusa. Największa liczba osób głodujących żyje w Azji (ponad 500 mln), a zwłaszcza w południowej części kontynentu.

Liczba głodujących osób rośnie zwłaszcza w krajach dotkniętych spowolnieniem gospodarczym. Na każdym kontynencie kobiety bardziej niż mężczyźni są narażone na brak bezpieczeństwa żywnościowego. Z największą dysproporcją mamy tutaj do czynienia w Ameryce Łacińskiej.

f, wch

fot. Twitter

150. ROCZNICA URODZIN – RÓŻA LUKSEMBURG NA DZIŚ
ZOOM
3 marca (środa), godz. 18.30

3 marca:

321 - Cesarz rzymski Konstantyn I Wielki wydał edykt wprowadzający niedzielny odpoczynek dla wszystkich kategorii pracowników z wyjątkiem rolników.

1846 - Wojska austriackie zdławiły powstanie krakowskie.

1896 - Około 110 górników zginęło w pożarze w kopalni "Kleofas" w Katowicach.

1917 - W Rosji wybuchła rewolucja lutowa.

1919 - Początek strajku 30 tysięcy górników i hutników górnośląskich; postulaty wycofania Grenzschutzu i wprowadzenia Czerwonej Gwardii.

1924 - Urodził się Tomiichi Murayama, w latach 1994-96 premier Japonii z ramienia Japońskiej Partii Socjalistycznej (Nihon Shakai-to).

1927 - Urodził się Pierre Aubert, polityk Szwajcarskiej Partii Socjaldemokratycznej. Dwukrotnie sprawował rotacyjne przewodnictwo Rady Związkowej (równoznaczne ze stanowiskiem prezydenta Szwajcarii) - w 1983 i 1987.

1934 - We Lwowie urodził się Jacek Kuroń.

1937 - Polskie władze sanacyjne zamknęły jednolitofrontowy "Dziennik Popularny".

1977 - Polska ratyfikowała Międzynarodowe Pakty Praw Człowieka.

1991 - W Los Angeles biali policjanci brutalnie pobili czarnoskórego taksówkarza Rodneya Kinga. Funkcjonariusze oskarżeni o nadużycie siły zostali uniewinnieni, co doprowadziło do wybuchu agresji i największych zamieszek na tle rasistowskim w USA w XX wieku.

1996 - Zmarła Marguerite Duras, francuska pisarka. W czasie wojny wstąpiła do Francuskiej Partii Komunistycznej, z której wydalono ją w 1955.