Nowa Zelandia: Historyczna wygrana Partii Pracy

[2020-10-17 17:19:19]

Partia Pracy premier Jacindy Ardern wygrała sobotnie, przełożone z powodu pandemii wybory parlamentarne. Po przeliczeniu większości głosów poinformowano, że laburzyści zdobyli aż 49 proc. głosów, dystansując swojego głównego rywala, konserwatywną Nowozelandzką Partię Narodową z 27 proc. poparcia.

Centrolewicowa Partia Pracy będzie miała najwięcej deputowanych w swojej 104-letniej historii - 64 w 120-osobowym parlamencie.

Partia Pracy miała na celu zdobycie zdecydowanej większości miejsc w parlamencie, co nie wydarzyło się odkąd 24 lata temu Nowa Zelandia wprowadziła proporcjonalny system głosowania. Zazwyczaj partie muszą zawierać koalicje, aby rządzić. Jednak tym razem 38-letnia Ardern i Partia Pracy będą mogli działać samodzielnie.

To nie były zwykłe wybory - powiedziała. To było pełne niepewności i niepokoju - wyznała Ardern. Obiecała, że nie będzie uważał poparcia swoich nowych zwolenników za coś oczywistego. Żyjemy w coraz bardziej spolaryzowanym świecie, w miejscu, w którym coraz więcej ludzi traci zdolność widzenia swojego punktu widzenia - powiedziała.

Rekordowa liczba wyborców oddała przedterminowe głosy w ciągu dwóch tygodni poprzedzających wybory.

Nowozelandzka Partia Pracy powstała w 1916 r. z połączenia różnorodnych organizacji socjalistycznych i związkowych oraz Zjednoczonej Partii Pracy i Partii Socjaldemokratycznej. Jednym z jej założycieli i długoletnim przywódcą był Peter Fraser.

Od 1930 reprezentowana w parlamencie. W 1935 po raz pierwszy przejęła władzę.

We wczesnym okresie działała na rzecz ustawodawstwa socjalnego, ochrony mniejszości społecznych (zwłaszcza Maorysów), uspołecznienia banków i środków masowego przekazu. W latach 80. zaangażowała się w ustawodawstwo antynuklearne i ochronę środowiska oraz dążenie do większej niezależności od USA w polityce zagranicznej.

Skupia część klasy robotniczej, drobną i średnią burżuazję oraz część klasy średniej.

wch

20 stycznia:

1801 - Urodził się Jan Czyński, socjalista, demokrata (fourierysta), zwolennik zakładania wolnych zrzeszeń przez robotników, rzecznik emancypacji mieszczaństwa, autor pojęcia "Polacy wyznania mojżeszowego".

1859 - Zmarła Bettina von Arnim, niemiecka pisarka. Występowała na rzecz zniesienia ucisku Polaków, emancypacji kobiet i szerzenia oświaty wśród ludu.

1892 - Urodził się Bronisław Taraszkiewicz, białoruski działacz polityczny, filolog; 1922–27 poseł na Sejm RP, 1925–27 przewodn. lewicowej "Hromady", od 1925 w KP Zach. Białorusi, więziony; od 1933 w ZSRR, 1937 aresztowany i stracony.

1943 - Urodził się Armando Guebuza, polityk mozambijski, działacz lewicowej partii FRELIMO; od 2005 prezydent Mozambiku.

1949 - Urodził się Göran Persson, w latach 1996-2006 premier Szwecji i lider Socjaldemokratycznej Partii Robotniczej (SAP).

1973 - W wyniku zamachu zginął Amilcar Cabral, jeden z przywódców ruchu wyzwoleńczego w Gwinei-Bissau, założyciel i sekretarz generalny lewicowej PAIGC.

1996 - Na terenach Autonomii Palestyńskiej zostały przeprowadzone wybory. Prezydentem został Jaser Arafat.

2009 - Na Gwadelupie wybuchły rozruchy społeczne.