Turcja: Mord na działaczce lewicowej partii

[2021-06-18 18:01:23]

Deniz Poyraz, członkini prokurdyjskiej, lewicowej Ludowej Partii Demokratycznej (HDP) została zamordowana przez trzech tureckich nacjonalistów, najprawdopodobniej związanych z faszystowską organizacją Szare Wilki.

Napastnicy, którzy wtargnęli z bronią do siedziby partii w Izmirze spodziewali się zastać znacznie więcej osób, ale w ostatniej chwili zaplanowane spotkanie zostało odwołane.

Atak nie wydaje się być przypadkiem. Siedziby HDP są pod ścisłą obserwacją służb, które non stop szukają pretekstów, aby zdelegalizować partię. Nie przeszkodziło to jednak w tragedii. Tureckie państwo posiada długoletnią tradycje wysługiwania się tureckimi faszystami, aby mordować kurdyjskich aktywistów/-tki i siać terror.

kurdystan.info, wch

4 sierpnia:

1894 - W Cytadeli Warszawskiej zmarł Jan Leder, jeden z przywódców Związku Robotników Polskich.

1919 - Do Budapesztu, w celu likwidacji Węgierskiej Republiki Rad, wkroczyły wojska rumuńskie i czechosłowackie.

1937 - "Gazeta Polska" opublikowała informację o aresztowaniu w Moskwie Sekretarza Generalnego KPP Juliana Leszczyńskiego-Leńskiego; Sekretariat Krajowy KPP uznał publikację za prowokację i atak na partię.

1944 - Zginął Krzysztof Kamil Baczyński, wybitny poeta, powstaniec, w gimnazjum członek Organizacji Młodzieży Socjalistycznej „Spartakus”, współpracownik konspiracyjnych pism młodzieży socjalistycznej - „Drogi” oraz „Płomieni”

1974 - Włochy: 12 osób zginęło w przeprowadzonym przez włoskich neofaszystów zamachu bombowym na pociąg ekspresowy relacji Rzym - Monachium.

1983 - W Górnej Wolcie (dziś Burkina Faso) doszło do zamachu stanu, w wyniku którego prezydentem został lewicowiec Thomas Sankara.

1993 - RPA: Czarnoskóra Yvy Metsepe-Casaburri została szefową państwowego radia i telewizji.

2004 - Czechy: Socjaldemokrata Stanislav Gross został premierem.

2005 - Izrael: W Szefaram dezerter z armii izraelskiej E.Natan-Zada otworzył ogień z autobusu, zabijając 4 izraelskich Arabów i raniąc 22 innych.

2016 - Nepal: Prachanda, lider maoistowskiej Komunistycznej Partii Nepalu został po raz drugi premierem.