Konwencja Nowej Lewicy na temat problemów mieszkalnictwa w Polsce

[2022-05-29 22:36:33]

W dniu wczorajszym odbyła się we Włocławku konwencja Nowej Lewicy przy licznym współudziale członków partii Lewica Razem (dawniej Partia Razem) na temat budownictwa mieszkaniowego. Jej tytułem i przewodnim motywem było hasło "Mieszkanie prawem, nie towarem". Najważniejszą propozycją, która została na niej przedstawiona, był postulat powołania Państwowej Agencji Mieszkaniowej, której zadaniem byłoby wybudowanie w latach 2025-2029 300 tysięcy nowych mieszkań. Innym ważnym postulatem, który został ogłoszony na konwencji, była kwestia powrotu do systemu ulg remontowych. Konwencja nadto jest otwarciem cyklu debat i konwencji, które mają przyczynić się do wypracowania kompleksowego programu rozwoju mieszkalnictwa. Głos na konwencji zabrał m.in. Adrian Zandberg, który zapowiedział likwidację wielu różnych agencji i funduszy, skupiających się na wycinkowym traktowaniu problemu i tworzeniu miejsc pracy o charakterze jedynie administrującym, a nie mających za sobą sukcesów w budownictwie mieszkaniowym. Zandberg powiedział również o konieczności państwowego banku ziemi, który skupywałby nowe działki pod budowę mieszkań. Głos zabrał również współprzewodniczący Nowej Lewicy, Włodzimierz Czarzasty, który mówił o tym, że program kosztowałby 20 miliardów rocznie, z czego 3 mld pochodziłyby z funduszy Unii Europejskiej. Inne źródła finansowania będą skupiały się głównież na działaniach państwowego Banku Gospodarstwa Krajowego, który przez emisję obligacji mieszkaniowych będzie finansował plany współtworzone przez samorządy. Kolejne postulaty, które przedstawiały m.in. Daria Gosek-Popiołek oraz Anna Maria Żukowska, dotyczyły kwestii uporania się z chaosem przestrzennym, brakiem zieleni na osiedlach i alternatywnych form nabywania mieszkań, niezależnych od kredytów hipotecznych. Do konkretnych pomysłów należą postulaty wieloletnich umów o najem ze stabilnymi stawkami czynszu, zależnymi jedynie od inflacji oraz zamknięcia problemu reprywatyzacji ustawą o charakterze prolokatorskim. Mówiono również o inspirowaniu się przykładami Berlina, Wiednia i Paryża w regulowaniu czynszów na odpowiednio niskich poziomach oraz o doświadczeniach, jakie z mieszkalnictwem ma Włocławek, czyli miasto goszczące konwencję i jednocześnie oddające do użytku największe projekty mieszkaniowe od 30 lat po wieloletnim kryzysie. Przy okazji, warto dodać, iż współgospodarzem konwencji był Krzysztof Kukucki, wiceprezydent miasta, będący jednocześnie liderem włocławskiej Nowej Lewicy.

Tomasz Rysz

Wrocław: Protest przeciwko neoliberalnej polityce władz miasta
Wrocław, Pręgierz
11 lutego (sobota), godz. 13.00 - 14.00
Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

31 stycznia:

1801 - Urodził się Piotr Ściegienny, ksiądz, działacz niepodległościowy i radykalny przywódca chłopski, socjalista utopijny.

1834 - Wojska polskie wyruszyły do Sabaudii celem wsparcia tamtejszego powstania przeciwko absolutyzmowi.

1867 - Zmarł Jan Czyński, socjalista, demokrata (fourierysta), zwolennik zakładania wolnych zrzeszeń przez robotników, rzecznik emancypacji mieszczaństwa, autor pojęcia "Polacy wyznania mojżeszowego".

1892 - We Lwowie rozpoczął swe obrady I Kongres Socjalno-Demokratycznej Partii w Galicji.

1902 - Urodziła się Alva Myrdal, szwedzka dyplomatka i socjolożka, działaczka na rzecz międzynarodowego rozbrojenia, laureatka pokojowej nagrody Nobla w 1982; żona ekonomisty Gunnara Myrdala.

1926 - Początek Zjazdu Kół Młodzieży Towarzystwa Uniwersytetu Robotniczego, który podjął uchwałę o powołaniu Organizacji Młodzieżowy TUR (OM TUR).

1937 - Początek obrad ostatniego przed wojną, XXIV Kongresu PPS w Radomiu; postulat utworzenia Polskiej Republiki Socjalistycznej z uspołecznionymi środkami produkcji i planową gospodarką; uznanie sanacji za formę faszyzmu.

1946 - Mord 30 chłopów białoruskich w lesie koło miejscowości Puchały Stare na Podlasiu, dokonany przez oddział Pogotowia Akcji Specjalnej Narodowego Zjednoczenia Wojskowego pod dowództwem Romualda Rajsa (ps. „Bury”).

2005 - W Warszawie zmarł Jan Mulak, polityk socjalistyczny, działacz sportu robotniczego, twórca lekkoatletycznego Wunderteamu.

2011 - Międzynarodówka Socjalistyczna zdecydowała o wykluczeniu ze swoich szeregów rządzącej Egiptem Partii Narodowo-Demokratycznej.

2015 - Sergio Mattarella został po raz pierwszy wybrany przez zgromadzenie elektorów na urząd prezydenta Włoch.