Turcja: Mord na działaczce lewicowej partii

[2021-06-18 18:01:23]

Deniz Poyraz, członkini prokurdyjskiej, lewicowej Ludowej Partii Demokratycznej (HDP) została zamordowana przez trzech tureckich nacjonalistów, najprawdopodobniej związanych z faszystowską organizacją Szare Wilki.

Napastnicy, którzy wtargnęli z bronią do siedziby partii w Izmirze spodziewali się zastać znacznie więcej osób, ale w ostatniej chwili zaplanowane spotkanie zostało odwołane.

Atak nie wydaje się być przypadkiem. Siedziby HDP są pod ścisłą obserwacją służb, które non stop szukają pretekstów, aby zdelegalizować partię. Nie przeszkodziło to jednak w tragedii. Tureckie państwo posiada długoletnią tradycje wysługiwania się tureckimi faszystami, aby mordować kurdyjskich aktywistów/-tki i siać terror.

kurdystan.info, wch

19 października:

1914 - Urodził się David Korner, fracuski polityk pochodzenia rumuńskiego, założyciel i przywódca trockistowskiej Unii Komunistycznej.

1918 - Urodził się Louis Althusser, francuski filozof marksistowski, jeden z głównych przedstawicieli marksizmu strukturalistycznego.

1920 - Zmarł John Reed amerykański dziennikarz i pisarz, autor książki "Dziesięć dni, które wstrząsnęły światem", opisującej wydarzenia rewolucji październikowej, w oparciu o którą powstał film Sergiusza Eisensteina "Październik".

1940 - W Częstochowie urodził się Jerzy Kulej, wybitny polski bokser, dwukrotny mistrz olimpijski. Poseł SLD na Sejm RP w latach 2001-2005.

1960 - Rząd USA nałożył embargo na Kubę.

1969 - W Puña w Regionie Cajamarca urodził się Pedro Castillo, prezydent Peru od 2021 r.

1983 - Obalono i zamordowano Maurice'a Bishopa, radykalnie lewicowego premiera Grenady.

1986 - Prezydent Mozambiku Samora Machel oraz 33 inne osoby zginęły, a 10 zostało rannych w katastrofie samolotu w górach Lebombo na terenie RPA.

1987 - W Warszawie zmarł Igor Newerly, polski pisarz i pedagog.