Rosja: Wybory gubernatora Kraju Nadmorskiego unieważnione

[2018-09-22 13:06:35]

Komisja wyborcza Kraju Nadmorskiego na rosyjskim Dalekim Wschodzie unieważniła wyniki drugiej tury wyborów gubernatora. Głosowanie ma zostać powtórzone za 3 miesiące.

Wcześniej unieważnienie wyników zarekomendowała Centralna Komisja Wyborcza z Ełłą Pamfiłową na czele. W jej ocenie podczas kampanii wyborczej doszło tam do "poważnych ingerencji". To pierwszy przypadek od wielu lat, gdy rosyjskie władze uwzględniły doniesienia o fałszerstwach podczas wyborów.

Druga tura wyborów w Kraju Nadmorskim odbyła się 16 września. Z kandydatem Jednej Rosji, wspieranym przez Kreml p.o. gubernatora Kraju Nadmorskiego Andriejem Tarasienką starł się kandydat komunistów Andriej Iszczenko, deputowany regionalnego parlamentu. Niepełne wyniki podane w niedzielę wieczorem zapowiadały sensację. Po przeliczeniu ponad 97 proc. głosów Iszczenko uzyskał 241 tys. głosów, a na Tarasienkę padło ponad 225 tys. Po dwóch godzinach sytuacja odwróciła się. Centralna Komisja Wyborcza podała, że kandydat Jednej Rosji zwycięża różnicą 2 tys. głosów.

Przedstawiciele obu partii oskarżyli się wzajemnie o naruszenia. KPRF wskazała na masowe fałszerstwa podczas wyborów. Z kolei Jedna Rosja oskarżyła komunistów o przekupywanie wyborców. Miejscowa komisja unieważniła wyniki w 13 lokalach wyborczych. Dzień po głosowaniu setki mieszkańców Władywostoku wzięły udział w manifestacji, podczas której żądano unieważnienia wyborów.

Kandydat komunistów wystąpił przeciwko ewentualnemu unieważnieniu wyników i ogłosił strajk. Iszczenko w czwartek zapowiedział, że decyzję o unieważnieniu wyników zaskarży w sądzie, ponieważ - jego zdaniem - to on wygrał drugą turę wyborów.

Tymczasem do Władywostoku przybyła specjalna komisja CKW, która ma zająć się badaniem doniesień o nieprawidłowościach w trakcie wyborów.

Komentatorzy są zgodni, że rozwój sytuacji w Kraju Nadmorskim wpłynie na przebieg głosowania w tych regionach Federacji Rosyjskiej, gdzie zapowiedziano drugą turę wyborów. Są to obwody: irkucki i włodzimierski oraz Republika Chakasji i Kraj Chabarowski.

wch

Solidarni z Rożawą! Stop ludobójstwu Kurdów!
Częstochowa, plac Biegańskiego
Częstochowa, 19 października (sobota), godz. 15.00
Ekologiczna Katastrofa: Wrocław – Polska – Europa - Świat
Wrocław, Tajne komplety, ksiegarnio-kawiarnia w Sukienicach, Przejście Garncarskie
24 października (czwartek), godz. 17.30-19.00

19 października:

1899 - Urodził się Miguel Asturias, gwatemalski pisarz, przedstawiciel realizmu magicznego, noblista. Zaangażowany politycznie po stronie ruchów lewicowych, sprzeciwiał się rządom dyktatorskim i eksploatacji przez wielkie korporacje.

1914 - Urodził się David Korner, fracuski polityk pochodzenia rumuńskiego, założyciel i przywódca trockistowskiej Unii Komunistycznej.

1918 - Urodził się Louis Althusser, francuski filozof marksistowski, jeden z głównych przedstawicieli marksizmu strukturalistycznego.

1937 - Uchwałą Walnego Zjazdu Związku Lekarzy Państwa Polskiego wprowadzono tzw. paragraf aryjski.

1960 - Rząd USA nałożył embargo na Kubę.

1983 - Obalono i zamordowano Maurice'a Bishopa, radykalnie lewicowego premiera Grenady.

1986 - Prezydent Mozambiku Samora Machel oraz 33 inne osoby zginęły, a 10 zostało rannych w katastrofie samolotu w górach Lebombo w RPA.

1987 - W Warszawie zmarł Igor Newerly, polski pisarz i pedagog.