Tłumacze przysięgli walczą o podwyżki

[2018-12-27 15:32:50]

Kolejna grupa zawodowa wymiaru sprawiedliwości zwraca uwagę na złe warunki pracy i domaga się pilnych zmian. Związek Zawodowy Tłumaczy Przysięgłych w Polsce domaga się od ministra Zbigniewa Ziobry podjęcia pilnych działań na rzecz podwyżki zamrożonych od 14 lat płac. Tłumacze oczekują też na przyjęcie rozwiązań, dzięki którym tłumacze przysięgli nie będą musieli czekać przez wiele miesięcy na wypłatę wynagrodzeń.

Związkowcy zwracają uwagę na to, że stawki za tłumaczenia przysięgłe wykonywane na rzecz organów wymiaru sprawiedliwości nie zostały zmienione od 24 stycznia 2005 r., czyli od niemal 14 lat. Ich zdaniem taki stan rzeczy uderza w podstawowe prawo do godziwego wynagrodzenia za pracę, szczególnie że w myśl art. 15 Ustawy o zawodzie tłumacza przysięgłego tłumacz nie może odmówić wykonania tłumaczenia na żądanie organów wymiaru sprawiedliwości i administracji publicznej.

Tłumacze podkreślają też, należy zmienić postanowienia obecnie obowiązującego rozporządzenia, jak choćby ustalenie wynagrodzenia za czas spędzony w dojeździe czy wydanie drugiego egzemplarza tłumaczenia oraz ustanowić jednolitą stawkę za dojazd na miejsce czynności. Zwracają też uwagę, że w żadnym przepisie nie zostały określone terminy wypłat wynagrodzenia, a tłumacze przysięgli często oczekują na swoje wypłaty kilka, a nawet kilkanaście miesięcy. Opóźnienia wynagrodzeń negatywnie wpływają na jakość współpracy tłumaczy z organami wymiaru sprawiedliwości, jako że zlecające tłumaczenia organy nie są związane żadnym terminem, zaś tłumaczom często wyznacza się krótkie terminy na wykonanie ich czynności.

Pismo do ministerstwa przesłała też Rada OPZZ województwa mazowieckiego, domagając się od ministerstwa spotkania ze związkowcami i pilnych zmian.

Piotr Szumlewicz

15 października:

1817 - W Solurze w Szwajcarii zmarł Tadeusz Kościuszko, przywódca Insurekcji, autor znoszącego poddaństwo chłopów Uniwersału Połanieckiego.

1905 - Na posiedzeniu II Rady Partyjnej PPS w Mińsku Litewskim Organizacja Spiskowo-Bojowa PPS została przekształcona w Organizację Bojową PPS (zwaną również „Centralną Bojówką”). Szefem Wydziału Bojowego mianowano Józefa Piłsudskiego.

1907 - Urodził się Varian Fry, amerykański dziennikarz, który kierował w czasie II wojny światowej siecią pomocy dla uchodźców z Francji. Jego sieć pomogła ocalić ok. 2 tys. Żydów i antyfaszystów.

1923 - Początek 3-dniowego strajku górników Zagłębia Dąbrowskiego; postulaty płacowe.

1923 - Urodził się Italo Calvino, jeden z najważniejszych włoskich pisarzy i eseistów XX wieku, 1945-56 - dziennikarz komunistycznego dziennika "L'Unita".

1926 - Urodził się francuski lewicowy filozof i historyk Michel Foucault. W latach 1958-59 dyrektor Centrum Francuskiego na Uniwersytecie Warszawskim. Autor m.in. "Historii seksualności".

1937 - Strajk studentów żydowskich protestujacych przeciwko wprowadzeniu getta ławkowego.

1938 - Zmarł Tadeusz Reger, współtwórca ruchu socjalistycznego na Śląsku Cieszyńskim, parlamentarzysta, działacz kulturalno-oświatowy, członek władz naczelnych PPS.

1964 - W. Brytania: Partia Pracy wygrała wybory parlamentarne.

1978 - Marek Kotański założył w Głoskowie pierwsze centrum Monaru.

2013 - Antje Jackelén została wybrana na arcybiskupa Uppsali i pierwszą kobietę-prymasa w historii Kościoła Szwecji.

2014 - Filipe Nyusi z centrolewicowej partii FRELIMO wygrał wybory prezydenckie w Mozambiku, uzyskując 57% głosów.