Wielka Brytania: Corbyn chce wcześniejszych wyborów

[2019-01-12 11:00:16]

Zdaniem lidera laburzystów tylko wcześniejsze wybory parlamentarne pomogą przełamać impas wokół umowy ws. brexitu.

Bardzo wiele wskazuje na to, że w zaplanowanym na wtorek 15 stycznia głosowaniu w Izbie Gmin posłowie odrzucą projekt porozumienia z UE.

W swoim wystąpieniu Jeremy Corbyn zaapelował, aby przeprowadzić w kraju wcześniejsze wybory w pierwszym możliwym terminie. Nowy rząd mógłby według niego uzyskać świeży mandat do wynegocjowania z UE lepszej umowy brexitowej.

Jeśli jest pani tak pewna, że przedstawiona przez panią umowa jest dobra, to proszę ja poddać pod wyborczy osąd i pozwolić zdecydować obywatelom – powiedział, zwracając się do premier Theresy May.

Stwierdził też, że Partia Konserwatywna, zamiast skupić się na jak najlepszym przeprowadzeniu brexitu, zajmuje się własnymi gierkami politycznymi.

Jednocześnie Corbyn po raz kolejny odrzucił pomysł zorganizowania drugiego referendum ws. brexitu. Jego zdaniem tylko przedterminowe wybory mogą oczyścić sytuację.

Tymczasem większość sympatyków i szeregowych członków Partii Pracy wolałaby nie tylko ponownie zagłosować nad opuszczaniem UE, ale wręcz ten proces odwrócić. Pomimo, iż część labourzystowskich posłów obawia się tzw. no-deal brexit (czyli wyjścia z UE bez umowy), wiele wskazuje na to, że partia zagłosuje w przyszły wtorek przeciwko porozumieniu wynegocjowanego przez Theresę May. Odrzuci je także m.in. socjaldemokratyczna Szkocja Partia Narodowa. Jeżeli dodamy do tego około setki buntowników w Partii Konserwatywnej, wynik głosowania wydaje się jednoznaczny. Premier May niezwykle trudno będzie przepchnąć umowę przez Izbę Gmin.

Odrzucenie przez posłów porozumienia z UE nie oznacza automatycznie nowych wyborów. Jednak czołowi laburzyści sugerują, że złożą wówczas wniosek o wotum nieufności, co mogą uczynić jeśli rząd „przegra istotne głosowanie”. Jeśli wówczas większość posłów poprze ten wniosek, torysi będą mieli 14 dni na przedstawienie nowego gabinetu lub zreformowanie obecnego. Potem odbędzie się drugie głosowanie. Jeśli również wówczas rząd nie otrzyma wotum zaufania, odbędą się nowe wybory.

Definitywne wyjście Wielkiej Brytanii z UE zostało zaplanowane na 29 marca br.

wch

Jaka Polska po POPiSie?
Wrocław. Tajne Komplety, przejście Garncarskie 2
27 czerwca (czwartek), godz. 17.30-19.30
Jak Szwecja wspiera osoby z niepełnosprawnościami?
Warszawa, ul. Łowicka 25 lok. P4
26 czerwca (środa), godz. 18.30-20.30

24 czerwca:

1793 - Rewolucyjny Konwent uchwalił konstytucję Republiki Francuskiej gwarantującą po raz pierwszy w historii powszechne prawo wyborcze.

1901 - Otwarto pierwszą wystawę prac Pabla Picassa, hiszpańskiego malarza przez lata związanego z lewicą.

1902 - Urodziła się Lidia Ciołkoszowa, działaczka PPS, historyczka. Żona Adama Ciołkosza. Od 1979 przewodnicząca PPS na obczyźnie, od 1990 honorowa przewodniczaca PPS w kraju.

1905 - W Warszawie PPS zorganizowała powszechny strajk solidarności z robotnikami Łodzi.

1905 - Zmarł Kazimierz Kelles-Krauz, filozof, socjolog, publicysta, pedagog; działacz i teoretyk Związku Zagranicznego Socjalistów Polskich, później Polskiej Partii Socjalistycznej.

1931 - Xiang Zhongfa, chiński działacz komunistyczny i związkowy, stracony przez żołnierzy Kuomintangu.

1944 - Na stacji kolejowej Ryczów k. Wadowic zginął w walce z Niemcami Adam Rysiewicz, sekretarz OKR (WRN) Kraków.

1945 - W Paryżu powstał Komitet Sekcji Odrodzonej PPS.

1957 - Tajni agenci dominikańskiego dyktatora Rafaela Trujillo przeprowadzili nieudany zamach na centrolewicowego prezydenta Wenezueli Rómulo Betancourta, co wywołało międzynarodowy skandal.

1960 - Patrice Lumumba został pierwszym premierem Demokratycznej Republiki Konga.

1999 - Starcia pracowników radomskich zakładów zbrojeniowych Łucznik z policją przed gmachem MON w Warszawie.

2006 - Prezydent Filipin Gloria Macapagal-Arroyo podpisała ustawę znoszącą karę śmierci.

2010 - Julia Gillard (ALP) została pierwszą kobietą-premierem Australii.