Berlin: Pamięci Róży Luksemburg

[2019-01-15 20:41:02]

Ponad 10 tysięcy osób przeszło ulicami Berlina aby upamiętnić 100 rocznicę zamordowania przez bojówki Freikorpsu Róży Luksemburg oraz Karla Liebknechta.

Marsz przeszedł na cmentarz w dzielnicy Lichtenberg, gdzie pod pomnikiem rewolucjonistów zostały złożone kwiaty i wieńce.

W demonstracji uczestniczyli przedstawiciele różnorodnych organizacji lewicowych - socjaliści, komuniści, związkowcy, a także grupy antyfaszystowskie.
Z Polski przyjechali członkowie Czerwonego Frontu, Komunistycznej Partii polski, kampanii Historia Czerwona oraz przedstawiciele polskiego oddziału Fundacji im. Róży Luksemburg.

Bardzo licznie w marszu uczestniczyli przedstawiciele mniejszości narodowych zamieszkujących w Niemczech. Swoje bloki wystawili tureccy związkowcy, komuniści i maoiści, a także Kurdowie. Obecni byli irańscy komuniści oraz Sudańczycy, wzywający do solidarności w walce z reakcyjnym rządem tłumiącym protesty społeczne.

Na demonstracji widoczne były między innymi hasła antywojenne, a także wzywające do solidarności z francuskim ruchem Żółtych Kamizelek.

W tym roku demonstracja przebiegła spokojnie. W roku 2018 policja zaatakowała Kurdów, którzy przyszli z flagami Partii Pracujących Kurdystanu, uznanymi przez władze Niemiec za zakazane.

Piotr Ciszewski

7 sierpnia:

1819 - Kolumbia: Simón Bolívar zwyciężył wojska hiszpańskie w decydującej bitwie pod Boyacá.

1879 - Urodził się Piotr Krečeŭski, białoruski polityk socjalistyczny, nauczyciel i publicysta, jeden ze współzałożycieli Białoruskiej Republiki Ludowej.

1900 - Zmarł Wilhelm Liebknecht, niemiecki działacz socjalistyczny, ojciec Karla i Theodora. Przywódca niemieckiego ruchu robotniczego. Współorganizator I i II Międzynarodówki. Gł. autor programu gotajskiego.

1939 - Ostatnie przed wybuchem wojny posiedzenie Komisji Centralnej Związków Zawodowych (KCZZ).

1941 - Zmarł Rabindranath Tagore, indyjski poeta, prozaik, publicysta, filozof, myśliciel i pedagog. Uhonorowany Nagrodą Nobla (1913). Humanista i skrajny pacyfista.

1948 - Socjaldemokrata Willem Drees (PvdA) został premierem Holandii.

1960 - Wybrzeże Kości Słoniowej uzyskało niepodległość od Francji.

2015 - Unia Lewicy poinformowała o zmianie nazwy na Wolność i Równość (WiR)