Nowa Zelandia: Obostrzenia w sprzedaży broni

[2019-03-21 12:25:26]

Premier Nowej Zelandii Jacinda Ardern ogłosiła natychmiastowy zakaz sprzedaży broni półautomatycznej i karabinów szturmowych. Decyzja zapadła 6 dni po tym jak 15 marca australijski terrorysta Brenton Tarrant w atakach na dwa meczety w nowozelandzkim Chtistchurch zamordował 50 osób.

W trakcie konferencji prasowej Ardern ubolewała, że poprzednie próby zaostrzenia przepisów dotyczących posiadania broni nie powiodły się. Zapowiedziała, że tym razem skończy się łatwy i masowy dostęp do broni.

Zakaz dotyczy broni półautomatycznej, karabinów szturmowych oraz magazynków o dużej pojemności do tego rodzaju broni. Projekt ustawy ma zostać przedstawiony w parlamencie w pierwszych dniach u kwietnia. Do tego czasu będą obowiązywać przepisy przejściowe. Rząd w Wellington zamierza radykalnie ograniczyć dostęp do wymienionych rodzajów broni, zmieniając przepisy tak, by ich posiadanie wymagało pozwolenia policji.

Władze zaoferowały też rekompensaty dla tych obywateli, którzy oddadzą posiadaną już broń zakazanych typów w celu jej zniszczenia. Na program wykupu rząd przeznaczy kwotę 100-200 mln dolarów.

wch

fot. Wikimedia Commons

Jaka Polska po POPiSie?
Wrocław. Tajne Komplety, przejście Garncarskie 2
27 czerwca (czwartek), godz. 17.30-19.30
Jak Szwecja wspiera osoby z niepełnosprawnościami?
Warszawa, ul. Łowicka 25 lok. P4
26 czerwca (środa), godz. 18.30-20.30

24 czerwca:

1793 - Rewolucyjny Konwent uchwalił konstytucję Republiki Francuskiej gwarantującą po raz pierwszy w historii powszechne prawo wyborcze.

1901 - Otwarto pierwszą wystawę prac Pabla Picassa, hiszpańskiego malarza przez lata związanego z lewicą.

1902 - Urodziła się Lidia Ciołkoszowa, działaczka PPS, historyczka. Żona Adama Ciołkosza. Od 1979 przewodnicząca PPS na obczyźnie, od 1990 honorowa przewodniczaca PPS w kraju.

1905 - W Warszawie PPS zorganizowała powszechny strajk solidarności z robotnikami Łodzi.

1905 - Zmarł Kazimierz Kelles-Krauz, filozof, socjolog, publicysta, pedagog; działacz i teoretyk Związku Zagranicznego Socjalistów Polskich, później Polskiej Partii Socjalistycznej.

1931 - Xiang Zhongfa, chiński działacz komunistyczny i związkowy, stracony przez żołnierzy Kuomintangu.

1944 - Na stacji kolejowej Ryczów k. Wadowic zginął w walce z Niemcami Adam Rysiewicz, sekretarz OKR (WRN) Kraków.

1945 - W Paryżu powstał Komitet Sekcji Odrodzonej PPS.

1957 - Tajni agenci dominikańskiego dyktatora Rafaela Trujillo przeprowadzili nieudany zamach na centrolewicowego prezydenta Wenezueli Rómulo Betancourta, co wywołało międzynarodowy skandal.

1960 - Patrice Lumumba został pierwszym premierem Demokratycznej Republiki Konga.

1999 - Starcia pracowników radomskich zakładów zbrojeniowych Łucznik z policją przed gmachem MON w Warszawie.

2006 - Prezydent Filipin Gloria Macapagal-Arroyo podpisała ustawę znoszącą karę śmierci.

2010 - Julia Gillard (ALP) została pierwszą kobietą-premierem Australii.