Nowe władze PPS

[2019-03-27 17:57:30]

Rada Naczelna Polskiej Partii Socjalistyczna, wybrana na XLIII Kongresie PPS zebrała się 16 marca na pierwszym posiedzeniu. Wybrano przewodniczącego RN tow. Wojciecha Koniecznego, delegata z wojewódzkiej Rady PPS Śląsk. Przewodniczącym CKW wybrano tow. Marcina Klosa także ze Śląska. Przewodniczącą CKR została tow. Sabina Bakus z wojewódzkiej Rady PPS Mazowsze. Wybrano także członków Prezydium RN, CKW i Sądu Partyjnego.

Nowy przewodniczący w swoim wystąpieniu nakreślił swoją wizję rozwoju Partii: Kongres okazał się przełomowy. Nowa Rada Naczelna odmieniła Partię. Dokonała się zmiana pokoleniowa i mentalna. Nowe kierownictwo jest skierowane na przyszłość, na rozwój i rozbudowę struktur. Partia pozostaje ideową, będzie kontynuatorką najlepszych tradycji polskiej lewicy. Nowa PPS ma otwartą kartę, jest gotowa do współpracy z całą lewą stroną świata polityki. Nastawiamy się na aktywną działalność, chcemy przyciągać ludzi młodych, być nową jakością scalającą rozdrobnioną polską lewicę. To nasze zadanie, wynikające z odpowiedzialności i tradycji. Chodźcie z nami, zapraszamy do współpracy!

pp

Na zdjęciu Wojciech Konieczny, fot. Facebook.

7 sierpnia:

1819 - Kolumbia: Simón Bolívar zwyciężył wojska hiszpańskie w decydującej bitwie pod Boyacá.

1879 - Urodził się Piotr Krečeŭski, białoruski polityk socjalistyczny, nauczyciel i publicysta, jeden ze współzałożycieli Białoruskiej Republiki Ludowej.

1900 - Zmarł Wilhelm Liebknecht, niemiecki działacz socjalistyczny, ojciec Karla i Theodora. Przywódca niemieckiego ruchu robotniczego. Współorganizator I i II Międzynarodówki. Gł. autor programu gotajskiego.

1939 - Ostatnie przed wybuchem wojny posiedzenie Komisji Centralnej Związków Zawodowych (KCZZ).

1941 - Zmarł Rabindranath Tagore, indyjski poeta, prozaik, publicysta, filozof, myśliciel i pedagog. Uhonorowany Nagrodą Nobla (1913). Humanista i skrajny pacyfista.

1948 - Socjaldemokrata Willem Drees (PvdA) został premierem Holandii.

1960 - Wybrzeże Kości Słoniowej uzyskało niepodległość od Francji.

2015 - Unia Lewicy poinformowała o zmianie nazwy na Wolność i Równość (WiR)