Nowe władze PPS

[2019-03-27 17:57:30]

Rada Naczelna Polskiej Partii Socjalistyczna, wybrana na XLIII Kongresie PPS zebrała się 16 marca na pierwszym posiedzeniu. Wybrano przewodniczącego RN tow. Wojciecha Koniecznego, delegata z wojewódzkiej Rady PPS Śląsk. Przewodniczącym CKW wybrano tow. Marcina Klosa także ze Śląska. Przewodniczącą CKR została tow. Sabina Bakus z wojewódzkiej Rady PPS Mazowsze. Wybrano także członków Prezydium RN, CKW i Sądu Partyjnego.

Nowy przewodniczący w swoim wystąpieniu nakreślił swoją wizję rozwoju Partii: Kongres okazał się przełomowy. Nowa Rada Naczelna odmieniła Partię. Dokonała się zmiana pokoleniowa i mentalna. Nowe kierownictwo jest skierowane na przyszłość, na rozwój i rozbudowę struktur. Partia pozostaje ideową, będzie kontynuatorką najlepszych tradycji polskiej lewicy. Nowa PPS ma otwartą kartę, jest gotowa do współpracy z całą lewą stroną świata polityki. Nastawiamy się na aktywną działalność, chcemy przyciągać ludzi młodych, być nową jakością scalającą rozdrobnioną polską lewicę. To nasze zadanie, wynikające z odpowiedzialności i tradycji. Chodźcie z nami, zapraszamy do współpracy!

pp

Na zdjęciu Wojciech Konieczny, fot. Facebook.

Jaka Polska po POPiSie?
Wrocław. Tajne Komplety, przejście Garncarskie 2
27 czerwca (czwartek), godz. 17.30-19.30
Jak Szwecja wspiera osoby z niepełnosprawnościami?
Warszawa, ul. Łowicka 25 lok. P4
26 czerwca (środa), godz. 18.30-20.30

24 czerwca:

1793 - Rewolucyjny Konwent uchwalił konstytucję Republiki Francuskiej gwarantującą po raz pierwszy w historii powszechne prawo wyborcze.

1901 - Otwarto pierwszą wystawę prac Pabla Picassa, hiszpańskiego malarza przez lata związanego z lewicą.

1902 - Urodziła się Lidia Ciołkoszowa, działaczka PPS, historyczka. Żona Adama Ciołkosza. Od 1979 przewodnicząca PPS na obczyźnie, od 1990 honorowa przewodniczaca PPS w kraju.

1905 - W Warszawie PPS zorganizowała powszechny strajk solidarności z robotnikami Łodzi.

1905 - Zmarł Kazimierz Kelles-Krauz, filozof, socjolog, publicysta, pedagog; działacz i teoretyk Związku Zagranicznego Socjalistów Polskich, później Polskiej Partii Socjalistycznej.

1931 - Xiang Zhongfa, chiński działacz komunistyczny i związkowy, stracony przez żołnierzy Kuomintangu.

1944 - Na stacji kolejowej Ryczów k. Wadowic zginął w walce z Niemcami Adam Rysiewicz, sekretarz OKR (WRN) Kraków.

1945 - W Paryżu powstał Komitet Sekcji Odrodzonej PPS.

1957 - Tajni agenci dominikańskiego dyktatora Rafaela Trujillo przeprowadzili nieudany zamach na centrolewicowego prezydenta Wenezueli Rómulo Betancourta, co wywołało międzynarodowy skandal.

1960 - Patrice Lumumba został pierwszym premierem Demokratycznej Republiki Konga.

1999 - Starcia pracowników radomskich zakładów zbrojeniowych Łucznik z policją przed gmachem MON w Warszawie.

2006 - Prezydent Filipin Gloria Macapagal-Arroyo podpisała ustawę znoszącą karę śmierci.

2010 - Julia Gillard (ALP) została pierwszą kobietą-premierem Australii.