GUS: Stopa bezrobocia spadła do 5,6%

[2019-05-29 01:01:18]

Główny Urząd Statystyczny przedstawił dane dotyczące stopy bezrobocia rejestrowanego w kwietniu 2019 r. Wynika z nich, że pod koniec września stopa bezrobocia wyniosła 5,6% i w porównaniu do kwietnia 2018 r. spadła o 0,7 pkt. proc., a w porównaniu do marca 2019 r. spadła o 0,3 pkt proc.

W urzędach pracy na koniec września zarejestrowanych było 938,3 tys. bezrobotnych, czyli o 104,3 tys. mniej niż rok wcześniej i o 46,5 tys. mniej osób niż miesiąc wcześniej.

W kwietniu bez prawa do zasiłku było 84,0% bezrobotnych, czyli o 1,2 pkt proc. mniej niż rok wcześniej.

Główny Urząd Statystyczny przedstawił też dane dotyczące liczby bezrobotnych oraz stopy bezrobocia według województw, podregionów i powiatów.

Najwyższą stopę bezrobocia odnotowano w województwach: warmińsko-mazurskim – 9,7%, kujawsko-pomorskim – 8,4% i podkarpackim – 8,3%. Najniższą stopą bezrobocia charakteryzowały się województwa: wielkopolskie – 3,0%, śląskie – 4,2% i małopolskie – 4,5%.

GUS podał też dane dotyczące stopy bezrobocia w poszczególnych podregionach i powiatach. Wynika z nich, że najwyższe bezrobocie jest w powiecie szydłowieckim (woj. mazowieckie) – 23,2%, braniewskim (woj. warmińsko-mazurskie) – 20,4% i łobeskim (woj. zachodniopomorskie) – 19,0%, a najniższe w Poznaniu (woj. wielkopolskie) – 1,3%, powiecie poznańskim (woj. wielkopolskie) i w Warszawie (woj. mazowieckie) – po 1,4%.

Piotr Szumlewicz

Solidarni z Rożawą! Stop ludobójstwu Kurdów!
Częstochowa, plac Biegańskiego
Częstochowa, 19 października (sobota), godz. 15.00
Ekologiczna Katastrofa: Wrocław – Polska – Europa - Świat
Wrocław, Tajne komplety, ksiegarnio-kawiarnia w Sukienicach, Przejście Garncarskie
24 października (czwartek), godz. 17.30-19.00

19 października:

1899 - Urodził się Miguel Asturias, gwatemalski pisarz, przedstawiciel realizmu magicznego, noblista. Zaangażowany politycznie po stronie ruchów lewicowych, sprzeciwiał się rządom dyktatorskim i eksploatacji przez wielkie korporacje.

1914 - Urodził się David Korner, fracuski polityk pochodzenia rumuńskiego, założyciel i przywódca trockistowskiej Unii Komunistycznej.

1918 - Urodził się Louis Althusser, francuski filozof marksistowski, jeden z głównych przedstawicieli marksizmu strukturalistycznego.

1937 - Uchwałą Walnego Zjazdu Związku Lekarzy Państwa Polskiego wprowadzono tzw. paragraf aryjski.

1960 - Rząd USA nałożył embargo na Kubę.

1983 - Obalono i zamordowano Maurice'a Bishopa, radykalnie lewicowego premiera Grenady.

1986 - Prezydent Mozambiku Samora Machel oraz 33 inne osoby zginęły, a 10 zostało rannych w katastrofie samolotu w górach Lebombo w RPA.

1987 - W Warszawie zmarł Igor Newerly, polski pisarz i pedagog.