GUS: Stopa bezrobocia spadła do 5,6%

[2019-05-29 01:01:18]

Główny Urząd Statystyczny przedstawił dane dotyczące stopy bezrobocia rejestrowanego w kwietniu 2019 r. Wynika z nich, że pod koniec września stopa bezrobocia wyniosła 5,6% i w porównaniu do kwietnia 2018 r. spadła o 0,7 pkt. proc., a w porównaniu do marca 2019 r. spadła o 0,3 pkt proc.

W urzędach pracy na koniec września zarejestrowanych było 938,3 tys. bezrobotnych, czyli o 104,3 tys. mniej niż rok wcześniej i o 46,5 tys. mniej osób niż miesiąc wcześniej.

W kwietniu bez prawa do zasiłku było 84,0% bezrobotnych, czyli o 1,2 pkt proc. mniej niż rok wcześniej.

Główny Urząd Statystyczny przedstawił też dane dotyczące liczby bezrobotnych oraz stopy bezrobocia według województw, podregionów i powiatów.

Najwyższą stopę bezrobocia odnotowano w województwach: warmińsko-mazurskim – 9,7%, kujawsko-pomorskim – 8,4% i podkarpackim – 8,3%. Najniższą stopą bezrobocia charakteryzowały się województwa: wielkopolskie – 3,0%, śląskie – 4,2% i małopolskie – 4,5%.

GUS podał też dane dotyczące stopy bezrobocia w poszczególnych podregionach i powiatach. Wynika z nich, że najwyższe bezrobocie jest w powiecie szydłowieckim (woj. mazowieckie) – 23,2%, braniewskim (woj. warmińsko-mazurskie) – 20,4% i łobeskim (woj. zachodniopomorskie) – 19,0%, a najniższe w Poznaniu (woj. wielkopolskie) – 1,3%, powiecie poznańskim (woj. wielkopolskie) i w Warszawie (woj. mazowieckie) – po 1,4%.

Piotr Szumlewicz

150. ROCZNICA URODZIN – RÓŻA LUKSEMBURG NA DZIŚ
ZOOM
3 marca (środa), godz. 18.30

3 marca:

321 - Cesarz rzymski Konstantyn I Wielki wydał edykt wprowadzający niedzielny odpoczynek dla wszystkich kategorii pracowników z wyjątkiem rolników.

1846 - Wojska austriackie zdławiły powstanie krakowskie.

1896 - Około 110 górników zginęło w pożarze w kopalni "Kleofas" w Katowicach.

1917 - W Rosji wybuchła rewolucja lutowa.

1919 - Początek strajku 30 tysięcy górników i hutników górnośląskich; postulaty wycofania Grenzschutzu i wprowadzenia Czerwonej Gwardii.

1924 - Urodził się Tomiichi Murayama, w latach 1994-96 premier Japonii z ramienia Japońskiej Partii Socjalistycznej (Nihon Shakai-to).

1927 - Urodził się Pierre Aubert, polityk Szwajcarskiej Partii Socjaldemokratycznej. Dwukrotnie sprawował rotacyjne przewodnictwo Rady Związkowej (równoznaczne ze stanowiskiem prezydenta Szwajcarii) - w 1983 i 1987.

1934 - We Lwowie urodził się Jacek Kuroń.

1937 - Polskie władze sanacyjne zamknęły jednolitofrontowy "Dziennik Popularny".

1977 - Polska ratyfikowała Międzynarodowe Pakty Praw Człowieka.

1991 - W Los Angeles biali policjanci brutalnie pobili czarnoskórego taksówkarza Rodneya Kinga. Funkcjonariusze oskarżeni o nadużycie siły zostali uniewinnieni, co doprowadziło do wybuchu agresji i największych zamieszek na tle rasistowskim w USA w XX wieku.

1996 - Zmarła Marguerite Duras, francuska pisarka. W czasie wojny wstąpiła do Francuskiej Partii Komunistycznej, z której wydalono ją w 1955.