Powstała Związkowa Alternatywa

[2019-06-19 01:02:08]

Powstała nowa, ogólnopolska centrala związków zawodowych, Związkowa Alternatywa. Jej przewodniczącym został redaktor naszego portalu i do niedawna przewodniczący mazowieckich struktur OPZZ Piotr Szumlewicz, a wiceprzewodniczącą szefowa Związku Zawodowego Personelu Pokładowego i Lotniczego, Monika Żelazik. W komisji rewizyjnej jest inny członek zarządu ZZPPiL Piotr Gołąbek oraz dziennikarka portalu strajk.eu, Małgorzata Kulbaczewska-Figat. Nowa centrala chce działać w wielu branżach i na terenie całego kraju.

Szumlewicz deklaruje, że Związkowa Alternatywa powstała, aby walczyć z niskimi płacami, gigantyczną skalą umów śmieciowych i brakiem stabilności zatrudnienia, niewypłacaniem pensji na czas, olbrzymimi nierównościami dochodowymi. Nowy związek chce też dotrzeć do tych segmentów rynku pracy, gdzie praktycznie nie działają organizacje związkowe jak budownictwo, ochrona czy gastronomia. Ważnym celem Związkowej Alternatywy ma być też walka o 2,5 razy wyższe płace za pracę w niedziele i święta niż za pracę w dni powszednie. Innym istotnym obszarem aktywności nowej centrali ma być walka z mobbingiem i dyskryminacją. Szumlewicz proponuje też zmianę usytuowania działaczy związkowych w zakładzie pracy i proponuje, aby związkowcy stali się delegowanymi przez związki zawodowe pracownikami Państwowej Inspekcji Pracy. Lider nowej centrali deklaruje, że chce odbudować zaufanie do związków zawodowych i dlatego opowiada się za pełną jawnością płac.

Nowa centrala krytycznie odnosi się do duopolu Solidarności i OPZZ, wskazując, że Solidarność jest przystawką rządu, kompromitującą ruch związkowy swoim ksenofobicznym przekazem, a OPZZ to skostniała instytucja, kolos na glinianych nogach skupiony przede wszystkim na sobie, a nie na ludziach pracy. Związkowa Alternatywa krytycznie ocenia też obecną władzę i deklaruje stanowcze działania przeciwko kolesiostwu, nepotyzmowi, nieudolnemu zarządzaniu w spółkach skarbu państwa i instytucjach publicznych oraz niszczeniu praworządności.

Agnieszka Mrozik

150. ROCZNICA URODZIN – RÓŻA LUKSEMBURG NA DZIŚ
ZOOM
3 marca (środa), godz. 18.30

3 marca:

321 - Cesarz rzymski Konstantyn I Wielki wydał edykt wprowadzający niedzielny odpoczynek dla wszystkich kategorii pracowników z wyjątkiem rolników.

1846 - Wojska austriackie zdławiły powstanie krakowskie.

1896 - Około 110 górników zginęło w pożarze w kopalni "Kleofas" w Katowicach.

1917 - W Rosji wybuchła rewolucja lutowa.

1919 - Początek strajku 30 tysięcy górników i hutników górnośląskich; postulaty wycofania Grenzschutzu i wprowadzenia Czerwonej Gwardii.

1924 - Urodził się Tomiichi Murayama, w latach 1994-96 premier Japonii z ramienia Japońskiej Partii Socjalistycznej (Nihon Shakai-to).

1927 - Urodził się Pierre Aubert, polityk Szwajcarskiej Partii Socjaldemokratycznej. Dwukrotnie sprawował rotacyjne przewodnictwo Rady Związkowej (równoznaczne ze stanowiskiem prezydenta Szwajcarii) - w 1983 i 1987.

1934 - We Lwowie urodził się Jacek Kuroń.

1937 - Polskie władze sanacyjne zamknęły jednolitofrontowy "Dziennik Popularny".

1977 - Polska ratyfikowała Międzynarodowe Pakty Praw Człowieka.

1991 - W Los Angeles biali policjanci brutalnie pobili czarnoskórego taksówkarza Rodneya Kinga. Funkcjonariusze oskarżeni o nadużycie siły zostali uniewinnieni, co doprowadziło do wybuchu agresji i największych zamieszek na tle rasistowskim w USA w XX wieku.

1996 - Zmarła Marguerite Duras, francuska pisarka. W czasie wojny wstąpiła do Francuskiej Partii Komunistycznej, z której wydalono ją w 1955.