Opozycjonista burmistrzem największego miasta Turcji

[2019-06-27 22:59:22]

W Stambule odbyło się zaprzysiężenie nowego burmistrza Ekrema İmamoğlu z opozycyjnej, centrolewicowej Republikańskiej Partii Ludowej (CHP).

Nowego burmistrza czeka w 15-milionowej metropolii niełatwe zadanie. Miasto jest zanieczyszczone, ma problemy z transportem, mieszka w nim ponad pół miliona syryjskich uchodźców. W Stambule występują też duże nierówności społeczne, a wielu młodych mieszkańców nie ma pracy.

W czasie kampanii przedwyborczej İmamoğlu obiecał swoim zwolennikom zająć się wymienionymi kwestiami, lecz nie wiadomo czy uda mu się odnieść sukces, zwłaszcza że Partia Sprawiedliwości i Rozwoju (AKP) Recepa Tayyipa Erdoğana w dalszym ciągu ma większość w radzie miejskiej Stambułu oraz kontroluje 23 z 39 jego dzielnic.

To prawda, że w Radzie Miejskiej Stambułu większość ma AKP, ale planujemy upublicznienie wszystkich narad i głosowań tej Rady. Zobaczymy, czy rzeczywiście zdecydują się w takiej sytuacji blokować nasze propozycje, które będą miały na celu poprawę bytu mieszkańców naszego miasta - powiedział wiceprzewodniczący CHP Oğuz Kaan Salıcı.

Sam İmamoğlu twierdzi, że w ciągu 18 dni, kiedy uprzednio pełnił funkcję burmistrza Stambułu (ze stanowiska tego został usunięty w maju, kiedy Wysoka Rada Wyborcza anulowała wynik marcowych wyborów), zorientował się, że w budżecie Stambułu łatwo będzie mu znaleźć dodatkowy miliard dolarów na pomoc najuboższym, dla których chce zorganizować darmową wodę, chleb i mleko.

Podczas kampanii przedwyborczej dużo chodziliśmy po ulicach Stambułu. İmamoğlu jest bardzo wrażliwy na biedę. Na pewno nie zapomni tego, co zobaczył - powiedział jeden z członków jego sztabu wyborczego. Dodał, że nowy burmistrz jest dobrym organizatorem, czego dowiódł już wtedy gdy kierował jedną z podmiejskich dzielnic. Beylikdüzü była dobrym testem umiejętności İmamoğlu. Tak dobrym, że mimo iż AKP jest tam bardzo silna, teraz burmistrzem jest tam człowiek z CHP. Właśnie dzięki dobrej robocie jaką wykonał tam İmamoğlu - stwierdził.

Nowy burmistrz ma 49 lat. Pochodzi z tradycyjnej muzułmańskiej rodziny. Skończył studia na Uniwersytecie Stambulskim. Początkowo pracował w firmie budowlanej swego ojca Hassana. Do CHP wstąpił w 2008 r. i już rok później został przywódcą jej młodzieżówki.

wch

fot. Wikimedia Commons

Solidarni z Rożawą! Stop ludobójstwu Kurdów!
Częstochowa, plac Biegańskiego
Częstochowa, 19 października (sobota), godz. 15.00
Ekologiczna Katastrofa: Wrocław – Polska – Europa - Świat
Wrocław, Tajne komplety, ksiegarnio-kawiarnia w Sukienicach, Przejście Garncarskie
24 października (czwartek), godz. 17.30-19.00

19 października:

1899 - Urodził się Miguel Asturias, gwatemalski pisarz, przedstawiciel realizmu magicznego, noblista. Zaangażowany politycznie po stronie ruchów lewicowych, sprzeciwiał się rządom dyktatorskim i eksploatacji przez wielkie korporacje.

1914 - Urodził się David Korner, fracuski polityk pochodzenia rumuńskiego, założyciel i przywódca trockistowskiej Unii Komunistycznej.

1918 - Urodził się Louis Althusser, francuski filozof marksistowski, jeden z głównych przedstawicieli marksizmu strukturalistycznego.

1937 - Uchwałą Walnego Zjazdu Związku Lekarzy Państwa Polskiego wprowadzono tzw. paragraf aryjski.

1960 - Rząd USA nałożył embargo na Kubę.

1983 - Obalono i zamordowano Maurice'a Bishopa, radykalnie lewicowego premiera Grenady.

1986 - Prezydent Mozambiku Samora Machel oraz 33 inne osoby zginęły, a 10 zostało rannych w katastrofie samolotu w górach Lebombo w RPA.

1987 - W Warszawie zmarł Igor Newerly, polski pisarz i pedagog.