Ukazał się "Magazyn Dialogu Społecznego Fakty"

[2019-08-30 15:22:57]

„Magazyn Gospodarczy Fakty” zmienił redaktora naczelnego, poruszaną problematykę, grafikę i autorów. Dotychczas „Fakty” były pismem gospodarczym, trafiały głównie do środowisk przedsiębiorców i samorządowców, a jego wydawcą były Maxmedia, firma, która działa na polskim rynku wydawniczym od 2002 roku, wydając między innymi „Rynek Inwestycji” oraz magazyn „VIP”.

W nowej odsłonie pismo nazywa się „Magazyn Dialogu Społecznego Fakty”, a jego naczelnym został lewicowy dziennikarz i związkowiec, wieloletni uczestnik prac Komisji Trójstronnej i Rady Dialogu Społecznego, partner w negocjacjach z reprezentatywnymi organizacjami pracodawców i stroną rządową oraz samorządową, Piotr Szumlewicz. Właśnie ukazał się pierwszy numer pisma po zmianach.

Po zmianach twórcy pisma chcą dotrzeć do szerszego grona czytelników i być bardziej opiniotwórczy. Zamierzają poruszać kluczowe tematy związane z polityką społeczną i gospodarczą.

W pierwszym numerze po zmianach trzy główne tematy dotyczą przyszłości polskiej energetyki, rynku pracy i kondycji transportu lotniczego w Polsce. W pierwszym dziale między innymi wieloletni szef Agencji Rozwoju Przemysłu, Arkadiusz Krężel, ostrzega przed zbliżającym się kryzysem energetycznym, działacz związkowy z branży górniczej, Andrzej Chwiluk pokazuje, jak Polska powinna odchodzić od węgla, a Tytus Kiszka z Młodzieżowego Strajku Klimatycznego, zapowiada ofensywę młodych działaczy ekologicznych.

W dziale dotyczącym transportu lotniczego czytamy między innymi tekst Wojciecha Łobodzińskiego o łamaniu praw pracowniczych w Państwowych Portach Lotniczych oraz dwugłos ministra Mikołaja Wilda oraz Igora Stokłosy na temat sensowności budowy Centralnego Portu Komunikacyjnego.

Wreszcie w dziale dotyczącym rynku pracy Piotr Szumlewicz pokazuje, że sytuacja na polskim rynku pracy jest znacznie gorsza niż ją przedstawia większość ekspertów, Jakub Baran przedstawia korporacje zachodnie jako ułomne welfare state, a Małgorzata Borkowska wskazuje na zalety spółdzielczości. W dziale jest też wywiad o mobbingu z Joanną Koczaj-Dyrdą, która wygrała proces z ministerstwem zdrowia, krytyczna ocena reformy szkolnictwa wyższego, podsumowanie strajku nauczycieli, artykuły o przyszłości związków zawodowych i jawności płac oraz dwugłos na temat rad pracowników. Ponadto w numerze między innymi tekst o dużej skali ubóstwa Rafała Bakalarczyka i materiał na temat przyszłości systemu emerytalnego Damiana Duszczenki.

W dziale politycznym obszerny wywiad z rzecznikiem PSL, Jakubem Stefaniakiem i rozmowa z Janem Śpiewakiem, który mówi o przywracaniu stosunków feudalnych na rynku mieszkaniowym.

Wkrótce poza działalnością wydawniczą, „Fakty” będą też organizować debaty, konferencje i nagrania do mediów społecznościowych. Celem pisma jest dotarcie do związków zawodowych, organizacji pracodawców, środowisk władzy samorządowej i krajowej, ekspertów i ludzi nauki. Twórcy pisma chcą jednak przebić się do szerzej rozumianej opinii publicznej i innych mediów ogólnopolskich, inicjować debaty i nagłaśniać kontrowersyjne tematy. W drugim numerze po zmianach pojawi też się grono stałych felietonistów, w tym Jan Śpiewak, Beata Siemieniako, Marek Szymaniak i Jan Zygmuntowski.

Agnieszka Mrozik

Solidarni z Rożawą! Stop ludobójstwu Kurdów!
Częstochowa, plac Biegańskiego
Częstochowa, 19 października (sobota), godz. 15.00
Ekologiczna Katastrofa: Wrocław – Polska – Europa - Świat
Wrocław, Tajne komplety, ksiegarnio-kawiarnia w Sukienicach, Przejście Garncarskie
24 października (czwartek), godz. 17.30-19.00

19 października:

1899 - Urodził się Miguel Asturias, gwatemalski pisarz, przedstawiciel realizmu magicznego, noblista. Zaangażowany politycznie po stronie ruchów lewicowych, sprzeciwiał się rządom dyktatorskim i eksploatacji przez wielkie korporacje.

1914 - Urodził się David Korner, fracuski polityk pochodzenia rumuńskiego, założyciel i przywódca trockistowskiej Unii Komunistycznej.

1918 - Urodził się Louis Althusser, francuski filozof marksistowski, jeden z głównych przedstawicieli marksizmu strukturalistycznego.

1937 - Uchwałą Walnego Zjazdu Związku Lekarzy Państwa Polskiego wprowadzono tzw. paragraf aryjski.

1960 - Rząd USA nałożył embargo na Kubę.

1983 - Obalono i zamordowano Maurice'a Bishopa, radykalnie lewicowego premiera Grenady.

1986 - Prezydent Mozambiku Samora Machel oraz 33 inne osoby zginęły, a 10 zostało rannych w katastrofie samolotu w górach Lebombo w RPA.

1987 - W Warszawie zmarł Igor Newerly, polski pisarz i pedagog.